Милан Лукић оптужен за злочин у Штрпцима

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Милана Лукића (52) из Фоче, кога је Хашки трибунал осудио на доживотни затвор, због директног учешћа у отмици, мучењу и убиству путника из воза у станици Штрпци 1993. године.

Милан Лукић оптужен за злочин у Штрпцима
Милан Лукић, Фото: Детектор

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић саопштио је да се Лукић терети за ратни злочин против цивилног становништва, односно да је лично учествовао у планирању и реализацији отмице цивила, као и њиховом убиству на обали реке Дрине 27. фебруара 1993. године.

Према његови речима, Тужилаштво БиХ је након испитивања осумњиченог, испунило последње процесне услове за подизање оптужнице против Милана Лукића.

– Оптужени се терети да је, за време рата у БиХ, заједно са командантима и другим припадницима Интервентне чете Вишеградске бригаде Војске Републике Српске поступао противно одребама Женевских конвенција. На терет му се ставља да је учествовао у планирању и организовању отмице путника бошњачке и хрватске националности из принудно заустављеног воза, који је саобраћао на релацији Београд–Бар у месту Штрпци – рекао је Грубешић.

Он каже да је након отмице 18 Бошњака, држављана Србије и Црне Горе са подручја Санџака, једне особе хрватске националности из Београда и једне НН особе арапског порекла, оптужени заједно с другим припадницима ВРС учествовао у њиховом одвођењу у школу у месту Прелово.

– Отети цивили су ту претучени, мучени, злостављани и опљачкани, након чега су одвезени у мјесто Мусићи, гдје је оптужени лично учествовао у убиство отетих особа, чија тела су бачена у реку Дрину. Од 20 особа, пронађени су посмртни остаци 4 жртве, док се за осталима још увек трага – истакао је Грубешић.

Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.

Коментари: