Пентагон тестирао ракету средњег домета

Министарство одбране САД извршило је тестирање ракете која би била забрањена Споразумом о нуклеарном ракетама средњег домета (ИНФ), на шта су неки заговорници контроле оружја из САД рекли су да се тиме ризикује непотребна трка у наоружању са Москвом.

Прототип ракете направљен је да буде наоружан ненуклеарном бојевом главом.

Пентагон је одбио да открије специфичности мимо тога што је ракета лансирана са „статичког лансирног постоља“ у ваздухопловној бази Ванденберг у Калифорнији и да је слетела у море.

Министарство одбране саопштило је да је ракета летела више од 800 километара, преноси АП.

До теста је дошло у тренутку када је будућности контроле наоружања све неизвеснија.

Последње преостало ограничење америчког и руског нуклеарног оружја по уговору „Нови Старт“ из 2010. године требало би да истекне у фебруару 2021.

Тај уговор може бити продужен на још пет година без захтева поновног преговора о његовим главним условима. Трампова администрација није показала заинтересованост за то, пише АП.

Пентагон је одбио да открије максимални домет тестиране ракете, док су у прошлости рекли су да ће то бити отприлике од 3.000 до 4.000 километара, што је довољно за постизање потенцијалних циљева, на пример, у деловима Кине из базе на Гуаму.

Дерил Кимбал, извршни директор Удружења за контролу оружја, рекао је да је ракетни пројекат Пентагона грешка.

„Ово је несмотрена и непотребна ескалација која ће погоршати тензије са Русијом, Кином и Северном Корејом – а сви би били у домету ове врсте ракета ако се икада распореде“, рекао је Кимбал.

Танјуг

Коментари: