Песков: Тестирање америчке ракете — доказ да су Споразум о ракетама прекршиле САД

Тестирање америчке ракете која је забрањена Споразумом о ракетама кратког и средњег домета, представља потврду да је Вашингтон одавно био наоштрен да иступи из тог Споразума, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Не могу да коментаришем ову ракету из техничког угла. Међутим, могу да констатујем да су Американци одавно почели да је развијају, што је представљало директно кршење Споразума о ракетама средњег и кратког домета. Ово је само потврда да је Споразум прекинут на иницијативу САД, а на нашу жалост“, истакао је он.

Претходно је реакција стигла и из руског спољнополитичког ресора, а директор одељења за питања неширења и контроле оружја при Министарству иностраних послова Русије Владимир Јермаков изјавио је да је Русија „забринута због тога, као и да ће ту чињеницу узети у обзир“.

Подсетимо, Министарство одбране САД извршило је тестирање ракете која би била забрањена Споразумом о нуклеарним ракетама средњег домета (ИНФ), на шта су неки заговорници контроле наоружања из САД рекли да се тиме ризикује непотребна трка у наоружању са Москвом.

Коментари: