Има ли Салвини разлога да стрепи од покрета „Сардине“ који „дрма“ Италију

Покрет „6.000 сардина“ у Италији брзо се шири и окупља људе који се супротстављају лидеру деснице Матеу Салвинију и његовим савезницима. Након скупова у Болоњи и другим градовима очекују се нови протести широм земље. Неки медији наводе да би на окупљању у Риму могло да буде 120.000 људи. Ово је шест ствари које би требало да знате о новом покрету који је једна од главних вести у Италији.

Откуд сардине у имену?

Покрет је основан прошлог месеца у Болоњи, главном граду регије Емилија-Ромања. Иницијатори су се надали да ће привући 6.000 људи али се појавило двоструко више. Они су се „као сарине“ спаковали на главном тргу.

Шта им је циљ?

Желе да осујете успон на власт Салвинијеве Лиге, прво у Емилија-Ромањи, где су за јануар заказани избори, а затим и даље.

Како су се ширили?

„Сардине“ су веома брзо стекле популарност и задобиле су присталице у осталим градовима Италије. Слика са протеста у Торину где су окуљени заједно певали песму „Бела ћао“ обишла је свет.

Перцепција покрета у народу

У акнетама у новембру 40 одсто грађана Италије је препознало покрет „6.000 сардина“ као највећу претњу за Матеа Салвинија.

Шта каже Салвини?

Очекивано, италијански десничарски лидер је одбацио идеје покрета. На Твитеру је написао да он више воли мачке због тога што оне „једу сардине када су гладне“.

Каква је будућност „сардина“?

Покрет је истицао да није политичка странка и да нема намеру то да постане, али чланови тврде да желе да размрдају Италијане. Већ су показали да могу далеко да премаше зацртане циљеве и бројеве а њихова судбина зависиће од наредних великих протеста.

РТС