Хафтарове снаге на 10 километара од центра Триполија

Снаге Либијске националне армије Халифе Хафтара које се налазе у офанзиви на Триполи, воде борбе на око 10 километара од центра града, саопштио је дописник турске телевизије ТРТ.

Како јавља дописник турске телевизије, у граду се чују експлозије. Значајан део града остао је без струје: светло се види само у кућама које имају генераторе.

У међувремену је председник Реџеп Тајип Ердоган примио у Истанбулу председника Владе националног јединства Либије Фаиза Сараџа (чије снаге још увек контролишу Триполи), саопштила је администрација турског председника.

Он је назвао Хафтара незаконитим представником Либије и изразио спремност Анкаре да „пружи сву неопходну подршку Сараџу“. Он је још једном поновио да Турска може послати војску у ову северноафричку државу ако добије позив од Владе националног јединства.

Подсетимо, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и шеф Владе националног јединства Либије Фаиз Сараџ, који контролише само део територије у земљи, потписали су крајем новембра меморандум о сарадњи у војној сфери и о сагласности о морским зонама. Турска је објавила карту морских зона „узимајући у обзир турско-либијски меморандум“.

Снаге генерала Халифе Хафтара налазе се у офанзиви чији је циљ заузимање Триполија који контролишу присталице Владе коју су признале УН. Стижу саопштења да су јединице Либијске националне армије у близини Триполија добиле појачање.