Трамп прети, Ким Џонг не хаје: хоће ли садашњи амерички председник као и његови предходници доживети неуспех са Северном Корејом

Да ли ће се у односима између Северне Кореје и Сједињених Америчких Држава поновити већ виђено 2017: ескалација узајамних претњи и критика, ракетни и нуклеарни тестови до акутне опасности од рата? У сукобу око нуклеарног програма Пјонгјанга напетост се поново интензивира. Тако нешто се могло очекивати, јер из три сусрета Доналда Трампа и Ким Џонг Уна није произашло ништа значајније.

Трамп прети, Ким Џонг не хаје: хоће ли садашњи амерички председник као и његови предходници доживети неуспех са Северном Корејом

Самит у Сингапуру јуна 2018. био је огроман спектакл без обавезујућих закључака; резултат је било неодређено обавезивање на “денуклеаризацију корејског полуострва”. Састанак у Ханоју у фебруару 2019, слабо припремљен и праћен лажним очекивањима, пре свега на страни Северне Кореје, био је потпун промашај. Спонтани договор у Панмунџому у демилитаризованој зони на граници између две Кореје, у јуну ове године, свео се на фотографисање.

Упркос оправданој сумњичавости, било би погрешно од почетка прогласити Трампову неконвенционалну дипломатију неозбиљном и прогнозирати јој неуспех. Помало неукусна мешавина “максималног притиска” и улагивања Киму била је вредна покушаја, оцењује немачки “Цајт”.

На крају крајева, Бил Клинтон, Џорџ В. Буш и Барак Обама доживели су неуспех са својом политиком према Северној Кореји, без обзира на притиске каквим су је излагали и обећања која су јој давали.

Сада се и Доналд Трамп суочава с неуспехом. Упркос свим резолуцијама УН и економским санкцијама, Ким је наставио са тестирањем ракета: од маја ове године његова војска је испалила чак 13 ракета кратког домета, које, додуше, не представљају опасност за САД, али су претња Јужној Кореји и Јапану.

Ким је очекивао ублажавање економских санкција, које је Трамп био спреман да му одобри само у замену за значајније смањење нуклеарних потенцијала. Ким на то заправо никада и није био спреман, јер је нуклеарно оружје и даље најважнија гаранција за преживљавање његовог режима.

Али санкције су болне. Услови живота у земљи су више него тешки. Због тога Ким поново појачава притисак: уколико Вашингтон до краја године не понуди нов предлог за обнављање преговора, Северна Кореја ће, најављују Кимови пропагандисти, послати Америци непожељан “божићни поклон”.

То би могло да буде лансирање интерконтиненталне ракете. Севернокорејска војска је протеклих дана на полигону за тестирање ракета у Сохеу тестирала два снажна ракетна мотора – такорећи пред очима и ушима америчких обавештајних служби. Државни медији известили су о “тесту од одлучујућег значаја”, који приближава земљу “поузданом стратешком нуклеарном одвраћању”.
Трамп прети, Ким Џонг не хаје: хоће ли садашњи амерички председник као и његови предходници доживети неуспех са Северном Корејом

Тестирање интерконтиненталне ракете (а можда чак и нуклеарни тест) уништило би шансе за успешне преговоре с Вашингтоном за дуго време. Доналд Трамп би се неминовно вратио ратној реторици из 2017, када је претио Северној Кореји “ватром и бесом”.

Узајамна оптуживања и увреде поново су почели: Трамп је за Кима поново рекао да је “ракеташ”, а Кимова пропагандна машинерија прогласила је америчког председника “сенилним”.

Кина и Русија су оцениле да то није добар знак па су у УН затражиле ублажавање санкција Северној Кореји.

Стивен Биган, Трампов представник за Северну Кореју, који је почетком ове недеље боравио у Сеулу, узалуд се надао састанку с Кимовим преговорачима. Америка не пристаје на рок до краја године, јасно је ставио до знања Биган, али је додао да је спреман да разговара.

– Овде смо. Знате где да нас нађете – поручио је Киму, али одговор није добио.

Наставља се, дакле, по старом. Северна Кореја појачава притисак како би изнудила уступке. Зар се могло очекивати да ће суманутом пару Трамп-Ким успети оно што деценијама није успело класичној дипломатији?

https://www.novosti.rs/

 

Коментари: