Русија, Иран и Кина шаљу војне бродове у Индијски океан

Циљ војних вежби Ирана, Русије и Кине у Индијском океану је вежбање борбе против тероризма и пиратства, изјавио је нови амбасадор Ирана у Русији Казем Џалали.

„Циљ ових вежби је мир и стабилност у региону и борба против тероризма и пиратства“, рекао је Џалали.

Према речима амбасадора, у Техерану су сигурни да безбедност у региону Индијског океана и Персијског залива игра велику улогу у проширењу економских веза Ирана и Русије, узимајући у обзир рад на транспортном коридору Север-Југ, који треба да повеже северну Европу са југоистоком Азије, укључујући и повезивање железничке пруге Азербејџана, Ирана и Русије.

„У политичкој сфери односи Ирана и Русије се налазе на добром нивоу“, додао је амбасадор, указавши правце на којима треба више радити.

„Други правац сарадње је економски сектор. Обим трговинског промета између две државе није велики — мањи је од две милијарде долара. По мени, овај показатељ треба повећати“, рекао је Џалали у интервјуу Спутњику, нагласивши да односи треба да прогресирају у стратешком правцу.

По његовим речима — Русија и Иран су високо оценили потенцијал за развој економске сарадње: значајан део својих економских потреба Иран би могао да задовољи за рачун Русије и за увоз из ње, док Иран може предложити свом северном суседу, између осталог, пољопривредне производе.

Коментари: