Руска православна црква званично прекида везе са александријским патријархом

Руска православна црква прекида свако општење са александријским патријархом Теодором, који је недавно признао неканонску Православну цркву Украјине.

Како се наводи, РПЦ неће више спомињати име патријарха александријског Теодора у диптиху, а такође прекида молитвено и еухаристичко општење са њим.

Како је саопштено, РПЦ неће прекидати еухаристичко општење са архијерејима Александријске цркве који нису признали „нову цркву“ Украјине.

Синод је скренуо пажњу на то да одлука патријарха Теодора да призна украјинске расколнике противречи његовим „бројним изјавама подршке канонској Украјинској православној цркви и њеном поглавару, митрополиту Кијевском и целе Украјине Онуфрију“.

У саопштењу се истиче да „одлука о признавању расколничке структуре у Украјини није донета на заседању Светог синода Александријске патријаршије, који је одржан од 7. до 9. октобра, архијереји нису гласали и у складу са тим, нема саборни карактер, већ је ту одлуку донео поглавар Александријске цркве самостално“.

Александријска православна црква је 8. новембра унела Епифанија Думенка у диптих као поглавара „нове цркве“ Украјине. Руска православна црква је саопштила да је с дубоким жаљењем примила вест о признавању поглавара расколничке структуре и додала да је због признавања Епифанија немогуће даље молитвено спомињање Теодора Другог током богослужења у оквиру Московске патријаршије.