Кијев упозорава Берлин да може постати зависан од Москве

Министар иностраних послова Украјине Вадим Пристајко рекао је у интервјуу за немачки интернет-портал РНД да би Немачка могла да постане енергетски зависна од Русије због изградње гасовода „Северни ток 2“.

Одговарајући на питање новинара у вези с тим што Федерална влада Немачке подржава пројекат „Северни ток 2“ шеф украјинске дипломатије је подсетио да „извор гаса остаје Русија“.

„Ви, Немци, градите ‘Северни ток 2’ да бисте мање зависили од испорука гаса преко Украјине… Ако Руси не буду више желели да испоручују гас, цевоводи Балтичког мора ће одмах остати празни“, рекао је Пристајко.

Он је, такође, навео да украјинска страна гарантује испоруке гаса својим цевоводима.
Америчке санкције против гасовода

Прошле седмице председник САД Доналд Трамп је потписао одбрамбени буџет за 2020. годину који предвиђа санкције против пројеката „Северни ток 2“ и „Турски ток“.

Касније је Стејт департмент САД саопштио да компаније које постављају цевоводе могу да избегну санкције уколико прекину радове до 20. јануара следеће године.

Швајцарска компанија „Алзеас“, која поставља цеви „Северног тока 2“ већ је прекинула посао и повукла специјалне бродове.

Портпарол компаније Јенс Милер је рекао да је остало да се постави још око 160 од укупно 2.460 километара гасовода.

Руски министар енергетике Александар Новак рекао је да постоје алтернативни начини за постављање цевовода и да би пројекат, ипак, требало да буде завршен до краја 2020. године.

Коментари: