Не исплати се: Шведска угасила реактор након 40 година рада

Шведска је угасила један од четири нуклеарна реактора на својој највећој електрани након више од 40 година рада због, како су навели оператери, недостатка профитабилности и све већих трошкова одржавања.

Шведска новинска агенција ТТ известила је да је реактор Рингхалс 2 на југозападу Шведске трајно угашен у складу са одлуком из 2015. власника шведске државне енергетске групе Ватенфал и немачког комуналног предузећа Унипер, пренео је АП.

Електрана Рингхалс, која се налази око 65 километара јужно од другог највећег шведског града Гетеборга, једна је од три нуклеарне електране у Шведској и до сада је производила између 15 и 20 процената укупне потрошње електричне енергије у земљи.

Ватенфал је на својој веб страници навео да је Рингхалс највећа електрана у целом нордијском региону.

Протеклих година у Шведској је вођена дуготрајна расправа о предностима и недостацима нуклеарне енергије међу политичарима и грађанима.

Шведски посланици су 2010. године донели одлуку да дозволе замену постојећих нуклеарних реактора у земљи новим, а према анкетама о ставу јавног мњења, већина Швеђана је подржала ту иницијативу.

Ватенфал и Унипер одлучили су такође да угасе реактор Рингхалс 1 крајем 2020. године, док би Рингхалс 3 и Рингхалс 4 требало да наставе са радом до 2040-их

Коментари: