Заев: Суштина „малог Шенгена“ је остваривање четири слободе Европске уније

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да је „мини Шенген“ аутентичан и непосредан процес његове земље, Албаније и Србије, те да се нада да ће му се прикључити и друге земље региона.

Пелазне владе и ванредних парламентарних избора у априлу, Заев је за портал Дојче веле рекао је да је мини Шенген“ добра идеја.

„Суштина иницијативе за регионалну сарадњу је у заједничком доприносу остваривању четири слободе Европске уније на Западном Балкан – слободно кретање људи, производа, услуга и капитала у нашем региону“, рекао је Заев.

Додао је да је таква иницијатива убрзава интеграцију у Европску унију.

Сматра да је реч о аутентичном процешу три држава региона и нада се да ће му се прикључити и друге.

На критике да у региону већ постоје споразум ЦЕФТА и Берлински процес, Заев одговара да постоји суштинска разлика јер су ти процеси „подстакнути и надгледани од неких чланица ЕУ“, док је „мини Шенген“, како каже, „аутентична и непосредна иницијатива“.

„У наш регион морамо да уведемо европске принципе сарадње и функционисања. Морамо да донесемо Европу на Балкан у сваку од наших земаља. То је део нашег домаћег задатка за интеграцију у ЕУ“, додао је Заев.

„Био сам скрхан“

Зоран Заев, који функцију премијера напушта 3. јануара, каже да се на нове парламентарне изборе иде због тога што Северна Македонија, највише због француског противљења, није отворила приступне преговоре са Европском унијом што је било једно од кључних његових обећања.

„Задовољан сам колико је урађено у претходне две и по године“, каже Заев.

„Решена су историјска питања, убрзане интеграције, постајемо чланица НАТО, ускоро очекујемо датум почетка преговора са ЕУ, покренули смо економију“, рекао је и додао да „проблем остаје правосудни систем“.

Признаје да је био „скрхан“ када Скопље ипак није отворило преговоре са ЕУ.

„Ја сам Зоран Заев, обичан и једноставан човек. Био сам скрхан јер је цео тај период био обележен суперлативима на наш рачун. Били смо најбољи пример у југоисточној Европи, светски лидери су започињали и завршавали говоре помињањем Преспанског споразума“, навео је Заев.

„Ускоро одлука о отварању преговора“

На питање када би се отварање преговора могло очекивати, Зоран Заев каже да би таква одлука могла бити донета на самитима у марту, јуну или октобру.

„Очекујем ту одлуку ускоро, то је и разлог што сам одлучио да идемо на изборе“, каже Заев и додаје да је преузео одговорност, иако одлука европског самита није, како каже, била њихова одговорност.

„Председник Макрон је донео такву одлуку, ја верујем да ће је исправити. Али ја сам тај који прича са грађанима – хајде да урадимо своје и ЕУ ће онда урадити своје – и за то осећам одговорност“, рекао је Заев.

Танјуг

Коментари: