Захарова: ЕУ да реагују на прогон новинара Спутњика у Естонији

Компетентне институције ЕУ треба да реагују на ситуацију око Спутњика у Естонији и дају оцену санкционих дејстава Талина против службеника агенције, изјавила је за Спутњик представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Марија Захарова (фото: Лола Ђорђевић)

„Приметили смо да се званични Талин више пута позивао на такозване ’санкције ЕУ‘, у покушају да оправда грубо кршење права новинара информативне агенције Спутњик у Естонији у професионалној делатности“, рекла је Захарова.

Она је нагласила да Москва оцењује овакве акције Талина нелегитимним, јер не зна за „било какве једностране рестриктивне мере ЕУ“ против представника медија.

„Позивамо компетентне органе ЕУ, између осталог Европски савет и Европску спољнополитичку службу, да дају адекватну оцену акција власти Естоније и њиховог позивања на ставове ЕУ“, закључила је Захарова.

Раније је саопштено да су службеници Спутњика у Естонији добили обавештење од „Сведбанке“ да им се затварају рачуни у земљи.

Запослени у Спутњику Естонија раније су добили од Полицијске и Граничне управе писма са директним претњама да ће се против њих покренути кривични поступак ако до 1. јануара 2020. године не прекину радни однос са матичном организацијом — међународном новинском агенцијом „Русија севодња“. Као основа за ове акције наводе се санкције које је Европска унија увела 17. марта 2014. године против низа физичких и правних лица због догађаја у Украјини. Међутим, санкције Европске уније нису уведене новинској агенцији „Русија севодња“, у коју улази Спутњик“, већ лично генералном директору агенције Кисељову.

Коментари: