Напад који би могао да запали Блиски исток: Убијен генерал Касим Сулејмани -први човек Револуционарне гарде

Први човек јединице за специјалне операције иранске Револуциоарне гарде, генерал Касим Сулејмани и један од челника проиранског ПМФ-а Абу Махди ел Мухандис су међу најмање пет особа убијених у ракетном нападу на колону аутомобила на багдадском аеродрому, јавила је ирачка државна телевизија. Чека се потврда из Техерана.

Неколико ракета испаљено је на багдадски аеродром и погодило колону аутомобила на теретном терминалу, где су се налазили званичници иранске Револуционарне гарде и проиранског ПМФ-а.

Како је јавила ирачка државна телевизија, у експлозијама је страдало најмање пет особа, укључујући команданта Куда, јединице за специјално ратовање Револуционарне гарде, генерала Касима Сулејманија.

Генерала Сулејманија Американци годинама сматрају кључним оперативцем Техерана у Сирији, Ираку и Либану, те човеком који је са ивице понора извукао режим Башира ел Асада у тренутку када се његова пропаст чинила питањем тренутка.

Погибију генерала Сулејманија потврдила је ирачка државна телевизија. Иранска агенција Фарс пренеле је ову вест, наводећи да не може да потврди ваљаност информације.

Амерички председник је непосредно псоле експлозија на Твитер поставио слику америчке заставе, без коментара.

Уколико се вест о смрти генерала Сулејманија испостави тачном, ионако узаврели односи између Техерана и Вашингтона могли би се претворити у отворене сукобе на неколико фронтова, укључујући Персијски залив, Сирију и Либан.

Касим Сулејмани важи за блиског сарадника иранског верског вође, ајатолаха Алија Хамнеија и сматран је за могућег будућег иранског лидера.

Њујоркер је за генерала Сулејманија, својевремено, писао да контролише читав низ иранских прокси операција по Блиском истоку – од Хезболаха у Либану, шиитских милиција у Ираку и курдских снага у Сирији.

У експлозији је убијен и Абу Махди ел Мухандис, заменик команданта проиранског Покрета за националну мобилизацију, или ПМФ-а, чије су присталице недавно под опсадом држале америчку амбасаду у Багдаду.

Међу жртвама је, наводно, и Мухамед Рида, кључни оперативац ПМФ-а.

Ирачки медији, позивајући се на безбедносне званичнике, јавили су да је на аеродром испаљено неколико пројектила из вишецевних ракетних бацача. Други ирачки званичници тврде да су пројектили испаљени из дронова.

Ракетни напад је уследио свега неколико дана након драматичне дводневне опсаде амбасаде САД у Багдаду.

Амерички председник Доналд Трамп је за опсаду амбасаде опзужио Иранце, наводећи да ће ”Техеран сносити одговорност за све што се буде догодило”, а командант иранске Револуционарне гарде генерал Хосеин Салами му је одговорио да ”Иран не жели рат”, али да ”поседује капацитете да разбије САД”.

После Трампове претње уследила је серија ваздушних удара на кампове ПМФ-а у којима је убијено намање 25 особа.

Коментари: