Заев поднео оставку, Северна Макдонија данас добија техничку владу

СКОПЉЕ – Премијер Северне Македоније Зоран Заев јутрос је потписао оставку да би у току дана могла да буде формирана техничка влада за спровођење избора.

„Влада ради од 8.30, потписао сам оставку, у складу са договором (за изборе) и Законом о влади верујем да ће веома брзо да стигне у парламент чиме може да почне процедура за избор прелазне владе”, рекао је Заев једном локалном медију, преноси Бета.

Заев, после две године и седам месеци на премијерској фунцији, оставку подноси да би била формирана техничка влада која ће припремити ванредне парламентарне изборе 12. априла, у складу са договором лидера водећих странака након што Северна Македонија у октобру трећи пут није добила датум за почетак преговора са ЕУ.

Након што парламент усвоји оставку Заева, шеф државе Стево Пендаровски даће мандат за формирање техничке владе министру унутрашњих послова и потпредседнику СДСМ Оливеру Спасовском да би парламент до поноћи потврдио нови кабинет у којем опозиција има два министра и три допунска заменика министара.

Према такозваном „пржинском моделу”, који је први пут примењен 2016, техничка влада се формира 100 дана пред изборе и у њој опозиција има министра полиције и министра за рад, као и допунске заменике министара за финансије, пољопривреду и за администрацију.

Политика

Коментари: