Морамо да преиспитамо наш пут у ЕУ: Александар Вулин о изазовима српске политике

Формирање тзв. војске Косова и наставак стварања „велике Албаније“ изазваће и ове године немир!

Александар Вулин (фото: Лола Ђорђевић)

Ово упозорење отворено је, у интервјуу за „Новости“, послао министар одбране и председник Покрета социјалиста Александар Вулин, који сепаратистичке и великонационалне тежње Албанаца види као највећи безбедносни изазов за Србију у 2020. години.

* Постоји ли опасност од новог „Бљеска“ и „Олује“ на северу Косова и Метохије и да ли је наша војска спремна да у том случају реагује?

– Врховни командант Војске Србије Александар Вучић је рекао да се никада више неће поновити ни Јасеновац, ни „Олуја“, ни мартовски погром. Војска Србије је спремна и способна да изврши свако наређење свог врховног команданта.

* Отворено сте се заложили за разграничење са Албанцима. Остајете ли при тој и идеји и мислите ли да је она после свега што се издешавало у вези са КиМ уопште могућа?

– Не само у Србији, где ме је, осим политичких странака, напао и сав НАТО невладин сектор, моја идеја разграничења је нападнута и од стране Хрватске, Црне Горе, бошњачког дела БиХ, шиптарских партија на КиМ. Напале су ме власти Северне Македоније и Албаније, а против су и земље које су нас бомбардовале 1999. године. Сви они заједно су за то да је Косово целовито, недељиво и самостално. Сви које сам набројао никада се нису уједнили за добро Србије, зашто онда мислите да су сада, први пут у историји, одлучили да буду уз Србију? Када видим ко ме напада, још сам сигурнији да сам у праву.

* Да ли је требало да власти у Србији одлучније реагују на дешавања у Црној Гори? И да ли ициденти попут паљења заставе Црне Горе иду директно наруку властима у Подгорици?

– Председник Вучић је изговорио речи о којима ће се писати као о почетку политичког обједињавања српског народа и првом кораку државе Србије да постане неспорни заштитник свих Срба где год они живе. О свему што чини једна држава не треба сваки пут ни јавно говорити, али све оно што је држава требало јавно да каже и уради, урадила је. Вучић је имао стрпљења да сачека, а онда и храбрости да одговори снагом која не дозвољава сумњу или корак уназад. Председник је потврдио да Србија више неће дозволити да Срби буду без права и без заштите Србије, а сада је на реду Влада, да спроведе оно што је председник свих Срба рекао.

* Хоће ли Србија успети да задржи позицију и војне и политичке неутралност, с обзиром на то да се око ње све јаче стеже обруч НАТО?

– Док је Александар Вучић председник Србије и врховни командант њене војске, и док сам ја министар одбране, Србија ће бити војно неутрална и издржаће све притиске. Ми смо изабрали да никада не будемо ни у једном савезу и да не примамо наређења због којих би неком малом, слободном народу морали да радимо оно што је рађено нама.

* Залажете се за то да Србија редефинише своју политику према ЕУ, шта је алтернатива томе?

– А зашто мора да буде алтернативе у смислу чланства у некој организацији? Зашто не можемо да будемо и политички неутрални као што смо војно неутрални? Србија треба да преиспита свој ЕУ пут, због себе, али и зато што ЕУ непрекидно преиспитује свој однос према проширењу, па и унутар себе. Не верујем у ЕУ, баш као што не верују ни Борис Џонсон, Орбан, Земан, Салвини или Макрон. Спољнополитички приоритети се мењају, само су очување Срба где год да живе и очување Републике Српске непроменљиви приоритети, све остало је подложно промени.

Фото Министарство одбране

* Зашто, онда, седите у Влади која чланство у Унији има као један од кључних спољнополитичких циљева?

– ЕУ је само један од приоритета Владе чији сам члан. Политику Владе спроводим доследно као део тима, а када, ако, евентуално, можда, када год, једном у далекој будућности нека генерација Срба буде у прилици да постане члан ЕУ, о томе ће одлучити Србија на обавезујућем референдуму, а не консултативном, као о имену државе у Северној Македонији. И одлучиће народ, а не политичари, као о чланству Црне Горе у НАТО. ЕУ има значајну подршку у Србији, више од 50 одсто, и то је аргумент европских политичара да је њихова политика према Србији исправна. А ти политичари се нису запитали колико би Срба подржало ЕУ да Вучић није тако одлучно и доследно за Унију? Убеђивао сам Вучића да ЕУ ускрати своју политичку подршку, само једном, да само у једном говору каже да ЕУ није наш непроменљиви приоритет и да више ЕУ не може да рачуна на њега и његову подршку, и да онда питамо Србе шта мисле. Нисам успео у томе, председник је одлучио другачије, и само захваљујући његовој подршци и његовом уверењу да је ЕУ вредна труда, ЕУ и даље ужива натполовичну подршку у Србији. Не слуша Србија Европу, Србија верује процени Вучића.

* У извештајима америчких институција о ситуацији на Балкану стално се понавља да је Србија од свих држава на овим просторима најподложнија утицајима Москве. Хоћемо ли бити под још већим притиском да се дистанцирамо од Руса?

– Хоћемо, баш као што ћемо бити и под притиском да напустимо политику војне неутралности. Вучић је једини политичар у Европи који је одбио да уведе санкције Русији и да учествује у антируској хистерији, и тако ће остати док он води Србију. Наши односи су искрени и братски, и то се неће мењати. Нема никаквог „малигног утицаја“ Русије у Србији, и та флоскула није ништа мања лаж од оне да су Срби колатерална штета њихове политике, и да је Косово демократско питање, и да је изручење председника Милошевића и ратних команданата крај условљавања Србије.

* Да ли ћете на изборе на пролеће поново изаћи на листи СНС? И кога од досадашњих коалиционих партнера не бисте више волели ту да видите?

– Вучић и ја смо саборци, а изнад свега пријатељи. Човек свашта може да мења, али не може да мења идеје које га одређују и пријатеље које је у животу стекао. Покрет социјалиста није највећи савезник СНС, али јесте његов најупорнији, најтврдоглавији и најлојалнији саборац. Не знам шта ће СНС да одлучи, разговараћемо о томе, али једно је сигурно, ПС неће бити уз партије ДОС, никада и нипошто.

* Мислите ли да СНС може да „преживи“ одлазак Вучића са чела странке, с обзиром на то да је најавио да се неће кандидовати на партијским изборима?

– Ако СНС допусти свом председнику да се повуче са чела партије, онда СНС показује неодговорност и према Србији и према својим бирачима. Вучић мора да остане на челу СНС, његов одлазак би угрозио све за шта се борио читавог живота. Вучић осећа огроман притисак, не знам ни како издржава сву мржњу, нападе, подметања, угрожавања живота, нападе и претње породици, али он не може сам да одлучује о својој политичкој и историјској улози. Србија му је наменила да буде њен вођа у историјском тренутку, када се одређује судбина нашег народа у наредних 100 година. Ако ипак СНС направи тешку и озбиљну грешку и допусти Вучићу да се повуче са њеног чела, мора бити свестан тога да ће ту грешку бирачи казнити.

ПОВЛАЧЕЊЕ ВУЧИЋА била би ГРЕШКА

* Како гледате на могућност да Вучић не уђе ни у следећу трку за председника Србије?

– Ако би повлачење Вучића са чела СНС најавило и његово повлачење из политике, то би значило да је Србија изгубила јединог политичара који може да буде председник свих Срба, а то онда не би била грешка, то би био промашај са историјским последицама.

ЗА БОЖИЋ У КОПНЕНОЈ ЗОНИ БЕЗБЕДНОСТИ

* Позната су ваша левичарска опредељења, да ли и како обележавате верске празнике, како ћете прославити Божић?

– Левица у Србији, све до Михајла Марковића, оснивача Покрета социјалиста, грешила је искључујући национално из свог промишљања друштва и човека. Да би човек био испуњен, а за левицу испуњење човека као друштвеног бића је мера успешности система, он мора да задовољи и своја национална осећања, осећај припадности заједници која почиње пре њега и неће се завршити са њим. Мало је нација које су млађе од људи који тим нацијама припадају, као на пример у Црној Гори. Наша Црква и наши обичаји су важан део нашег бића, са мајком мојих синова учим их трајним вредностима српског народа, хоћу да знају ко су, одакле су и куда иду. Као и у протеклим годинама, Божић ћу провести са војском у Копненој зони безбедности.

Данијела Милинковић/Новости

Коментари: