”Почетак освете”: Ракетни напади на америчке базе у Ираку

Неколико десетина балистичких пројектила испаљено је из Ирана на две америчке базе у Ирану, али за сада нема поузданих информација о могућим жртвама. На мети иранских балистичких пројектила нашле су се базе Ирбил и Ајн ел Асад. Иранска револуционарна гарда саопштила да је почео напад. Хезболах: Освета је почела.

 

03.50 – ”Све је у реду”, написао је амерички председник Доналд Трамп после иранског напада на базе у Ираку.

Све је у реду, написао је Трамп

”Ракете су лансиране из Ирана на две војне базе у Ираку. У току су процене штете и жртава. За сада је све добро! Имамо далеко најмоћнију и најопремљенију војску на свету! Обратићу се нацији ујутро”, написао је Трамп.

03.30 – Иран објавио крај напада. Ирански министар спољних послова Џавад Зариф је на Твитеру објавио да је ”иран предузео и окончао пропорционалне мере” на базе из којих је покренут ”кукавички напад против наших званичника и држављана”.

”Не желимо ескалацију рата, али ћемо се бранити против агресије”, написао је  Зариф.

Порука иранског министра спољних послова

03.18 – Тело иранског генерала Касима Солејманија, који је убијен у нападу америчких дронова у Багдаду, положено је у гробницу, јавила је иранска агенција Фарс.

02.57 – Иран је на циљеве у Ираку испалио пројекзиле Фатех 313, домета до 500 километара, јавила је иранска агенција Фарс. Иран је током последњих десет година уложио озбиљна средства у развој балистичих ракета, чиме им је побољшана прецизност и повећан домет. На базу у Ирбила пала су два пројектила, јављају амерички медији позивајући се на курдске изворе.

02.39 – Амерички председник Доналд Трамп се неће обратити нацији ове ноћи, јавља Си-Ен-Ен.

02.17 – Иранска агенција Тасним јавила је да ће припадници Хезболаха гађати циљеве у Израелу, уколико Америка покуша да узврати напад који су покренуле иранске ракетне јединице. Међу могућим метама које је Иран набројао је, такође, и Дубаи.

02.00 – Саид Џалили, један од саветника иранског лидера Ајатолаха Алија Хамнеија поставио је на Твитер иранску заставу, одговарајући на сличан потез председника САД Доналда Трампа, који је после напада у којем је убијен генерал Касим Солејмани на Твитер поставио америчку заставу.

01.57 – Амерички председник Доналд Трамп обратиће се нацији током ноћи. Још није познато тачно када.

01.45 – Први снимак начињен у бази Ајн ел Асад на коју је пало најмање 13 иранских пројектила. Си-Ен-Ен јавља да међу ирачким војницима у тој бази има жртвама.

01.42  – Цене нафте на берзама скочиле су за 3,5 одсто одмах после првих вести о иранском ракетном нападу на базе у Ираку, јавља АФП.

01.30 – Почео је други талас ракетних напада на америчке положаје у Ираку, јавила је иранска агенција Тасним. На мети је поново база Ајн ел Асад.

Иранска револуционарна гарда испалила је најмање 30 пројектила на базу Ајн ел Асад у Ираку, али за сада нема информација о евентуалним жртвама.

Недуго после првих експлозија, иранска Револуционарна гарда саопштила је да је на базу Ајн ел Асад испаљено на десетине пројектила.

Није сасвим јасно колико је  ракета погодило ову базу, јер их је неколико пресрела америчка противваздушна одбрана.

Револуционарна гарда је упозорила све околне земље да ће се наћи на мети напада уколико из њих америчке снаге буду покретале нападе.

Америчке оружане снаге су, убрзо након експлозија, потврдиле да су пројектили испаљени са иранске територије.

Пројектили су испаљени и на базу Ирбил на северу Ирака.

Иранска телевизија је, после прогласа Револуционарне гарде, емитовала и снимак почеtка ракетног напада.

Хезболах, либанска шиитска милица са блиским везама са Ираном, објавила је ”почетак освете” за смрт генерала Касима Солејманија.

Ракетни напад је почео неколико дана пошто су амерички дронови снимили покрете иранских ракетних јединица.

О ракетном нападу хитно је обавештен и амерички председник Доналд Трамп, рекла је његива представница за медије Стефани Гришам.

Друга навеће америчка база у Ираку, налази се око 160 километара западно од Багдада и у прошлости је била мета напада Исламске државе. У њој је крајем 2018. године боравио Трамп.

У тој бази су стационарани дронови ”рипер” за које се верује да су прошле седмице употребљени у нападу у којем је убијен ирански генерал Касим Солејмани.

АУТОР:РАДЕ МАРОЕВИЋ @MAROEVIC

Коментари: