Изрази саучешћа у Амбасади Ирана у Београду

У амбасади Исламске Републике Иран у Београду, заинтересовани грађани су могли данас да се упишу у књигу жалости поводом смрти иранског команданта специјалне јединице „Јерусалим“, генерала-потпуковника Касима Сулејманија који је убијен у терористичком нападу америчке војске у Ираку.

Генерал-потпуковник Касим Сулејмани (фото: SANA)

Овај напад  десио се 3. јануара када су америчке снаге гађале ракетама аеродром у Багдаду и погодиле неколико возила.  Амерички председник је објавио да је дао приказ за убиство генерала Сулејманија.  Овакав потез наишао је на многобројне осуде широм света и изазвао високе тензује на релацији Иран-САД.

Генерал Сулејмани има статус националног хероја у Ирану. Његове активности биле су усресређене на борбу са тероризмом на Блиском истоку. Јединица „Јерусалим“ помогла је борбу сиријске и руске војске у Сирији против екстремиста и терориста. У САД генерал Сулејмани је био означен као веома опасан човек. Заправо и јесте, али за терористе.

Генерал Касим Сулејмани сахрањен је јуче у свом родном граду Керману на југу земље.

Друга књига жалости била је отворена поводом погибије 176 путника и чланова посаде на линији Техеран-Кијев. Овај авион срушио се 8. јануара на 10 км од аеродорома „Имам Хамнеи“ у Техерану. Међу путницима авиона било највише грађана Ирана и Канаде. У овој авионској несрећи, није било преживелих. Истрага око узрока пада авиона, још увек је у току.

Поред грађана Србије, у књигу жалости уписали су се и представници дипломатског кора.

Коментари: