Конгрес ограничио Трампа, демократе кажу да је напад био непромишљен

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је резолуцију која има за циљ да ограничи овлашћења председника САД Доналда Трампа да покрене војне акције против Ирана, неколико дана пошто је наредио убиство команданта иранске елитне јединице Касема Солејманија.

конгрес САД

Са 224 гласа „за“ и 194 „против“ потврђена је дубока подела у Конгресу између демократа, који су оптужили Трампа да се понашао непромишљено и који су гласали за резолуцију, и републиканаца који снажно подржавају председника, јавља Ројтерс.

Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси претходно је најавила да ће се гласање одржати јер су поједини чланови Конгреса забринути због тога што Трампова администрација није разматрала стратегију и одлуке током брифинга с посланицима.

„Председник је покренуо непромишљен напад, а затим је изашао са објашњењем зашто је то било потребно и зашто је то било легално“, рекао је председавајући Одбору за страна питања и демократа Елиот Енгел.

Републиканци кажу да демократе угрожавају земљу покушајем да донесу резолуцију коју су окарактерисали као празни политички гест, на почетку изборне године у САД.

„Уместо да подрже председника, моје колеге из Демократске странке хоће да поделе Американце у критичном тренутку“, рекао је представник републиканаца у одељењу за спољне послове Мајк Меккаул.

Ненси Пелоси је навела да је убиство Солејманија, које је извела Трампова администрација, угрозило америчке војнике, дипломате и друге, „ризикујући озбиљну ескалацију тензија у односима са Ираном“.

„Прошле недеље је, према нашем мишљењу, председник и његова администрација – извршили провокативни, несразмерни напад на Иран, што је угрозило Американце“, рекла је Ненси Пелоси на конференцији за новинаре.

Трамп јој није остао дужан назвавши на твитеру Пелосијеву „лудом“ а новинарима је рекао да му није потребно одобрење Конгреса за војну акцију против Иран.

„Не морам и не треба ми, јер понекад одлуке морају да се донесу у секунди. Понекад морате деловати веома, веома брзо“, рекао је преседник САД.

РТС, РОЈТЕРС

Коментари: