Хитна вест! Иран признао да је грешком оборио украјински авион!

Путнички авион украјинске авио компаније који се срушио у близини Техерана је „ненамерно оборен“, тачније, у питању је „људска грешка“ наводи се у саопштењу Генералштаба иранске армије, пишу РИА Новости.

„Као резултат људске грешке, ненамерно, авион је оборен“, наводи се у саопштењу коју је објавила државна телевизија и радио канал ИРИБ.

У  саопштењу Генералштаба се такође наводи да су авион оборили, јер је летео „близу важног војног објекта“.

Како се наводи у изјави, то се догодило у  условима „повећане борбене готовости“ повезаној с могућим одговором САД на ракетне нападе на америчке базе у Ираку.

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф написао је на Твитеру да је „људска грешка током кризе изазване америчким авантуризмом“ довела до пада авиона.

Он је такође упутио саучешће и извињење породицама погинулих у авионској несрећи.

Подсетимо, 8. јануара, украјински авион Боинг 737 се срушио неколико минута након полетања са аеродрома у Техерану. Погинуло је 176 путника и чланова посаде.

Погинули су: држављани Авганистана, Немачке, Ирана, Канаде, Украјине, Велике Британије и Шведске.

Бројни западни лидери су изјавили да би до пада авиона могло доћи због удара ракете, а ирански званичници су одбацили такве претпоставке.

Њујорк тајмс је у петак објавио видео снимак, за који тврде да бележи тренутак када је ракета погодила Боинг.

Иран је у ноћи 8. јануара извео ракетне нападе на ирачке базе, у којима су стациониране америчке трупе, као одговор на атентат на генерала Касема Сулејманија у Багдаду.

 

Коментари: