Константин Косачев: Иран и Донбас – зашто 2014. западне обавештајне службе нису биле тако гласне

Иран је признао фактор ненамерне људске грешке у вези са обарањем украјинског авиона, назвавши то великом трагедијом. Наравно, није могло бити никакве намере, јер је то био цивилни авион, а и погунули су већином грађани Ирана. А у земљи која је била на корак од рата са најмоћнијом војном силом на свету, вероватноћа таквог инцидента је врло велика.

Али говорим о нечем другом. Код нас (а и код њих) се неки „коментатори“ журе да што пре укажу на ирански пример у контексту катастрофе малезијског Боинга над Донбасом 2014. године; кажу, Иранци су могли, а Русија не.

А аналогија јесте веома релевантна. Видимо да су већ сутрадан након катастрофе у Ирану западне обавештајне службе, укључујући аустралијску (!) и канадску, почеле сви у глас да говоре о доступности практично детаљно тачних података о околностима трагедије. Американци су климнули главом. Односно, испада да прикупљање података у нашем свету електронских информација заправо није тешко. Штавише, подаци нису са фотографија са друштвених мрежа. Већ од служби, из космоса, од сведока.

Међутим, 2014. службе су практично биле неме. Нема података? Да ли је Украјина била мање занимљива од Ирана? Истој тој канадској обавештајној служби? Да не помињемо америчку са свим својим интересима, плановима и сателитима? Да ли верујете у то? И да ли је то разлог зашто се истрага још увек не заснива на фотографијама и чињеницама супер обавештајних служби, већ на подацима сумњиве „јавне“ говорнице регистроване неколико дана пре него што се авион срушио у Донбасу – мислим на Белингкет?

Знате, Украјина је донекле у праву када каже да се код њих одлучује судбина Запада. И јесте тако – ураво запада, а не Русије. Све што је могуће нама су већ „накачили на врат“, укључујући чак и кривицу за ширење Другог светског рата. Нико од обичних људи са запада се неће нарочито изненадити ако изненада јаве да је Русија била уплетена у готово сваку трагедију последњих година, деценија и векова, јер су их медији већ навикли на то да је Русија зла и способна на све.

Али ако се открије истина о катастрофи у Донбасу, то ће постати један од најгласнијих скандала. Власт Запада као најјачег светског пола срушиће се одједном. Ако Ирак сада отворено захтева повлачење америчких трупа са своје територије, онда ће се и други усудити да то касније затраже.

Зато 2014. западне обавештајне службе нису буле гласне. Не зато што нису имали податке, већ зато што је података БИЛО. Када је потребно, сви подаци ће се одмах појавити; сведоци, космос, службе. Али само када је то неопходно.

Оружје селективног дејства са унапред дефинисаним циљевима.

 

Константин Косачев, председавајући Одбора за спољне послове Савета Федерације