Маршал Хафтар стигао на преговоре у Москву, очекује се потписивање споразума о примирју

Шеф Либијске националне војске (ЛНА), маршал Калиф Хафтар, стигао је у Москву, где би требало да разговара са премијером владе Националног споразума (ГНА) Либије Фаизом Сарајом, рекао је либијски извор за Спутњик Интернешнал.

© AP Photo / Mohammad Hannon

Према извору, Сарај ће стићи у Москву у току данашњег дана.

„Калиф Хафтар је већ стигао у Москву. Сарај ће стићи тамо у понедељак. Очекује се да ће у Москви имати преговоре“, додао је извор.

https://twitter.com/XHNews/status/1216601465466257408?s=20

Раније је шеф Руске контакт групе Лев Денгов рекао да би Сарај и Хафтар могли да посете Москву у блиској будућности да би разговарали о решењу сукоба у Либији.

„Према мојим изворима, либијски премијер ГНА Фаиз Сарај и шеф Врховног државног савета ГНА Калед Мишри ускоро ће стићи у Москву на преговоре. Они ће разговарати о могућности потписивања споразума о прекиду ватре“, рекао је Денгов.

„Шеф ЛНА, Халиф Хафтар и председник либијског парламента Агила Салех, такође ће стићи у Москву да преговарају о истој теми“, додао је руски дипломата.

Према Денгову, још није познато да ли ће се Сарај и Хафтар лично састати.

„Међутим, они ће се појединачно састати са представницима руских власти, као и са представницима турске делегације, која у овој области сарађује са Русијом. Највероватније ће представници УАЕ и Египта бити у својству посматрача током разговора“, рекаоје руски званичник.

Раније су две супротстављене владе у Либији постигле споразум о прекиду ватре који је почео у поноћ по локалном времену 12. јануара.Касније је ГНА оптужио другу страну за кршење примирја минут након његовог ступања на снагу, али је Турска навела да се примирје генерално поштује.

Ердоган и руски председник Владимир Путин у среду су позвали на свеобухватно примирје у Либији почевши од поноћи 12. јануара. Такође су позвали све сукобљене стране да започну преговоре.

Ситуација у Либији била је напета у последњих неколико недеља, након што је Хафтар наредио својим трупама да крену ка главном граду Либије Триполију.

Либија је у стању грађанског рата од збацивања и убиства тадашњег вође Моамера Гадафија 2011. Земља је сада подељена између два центра моћи: изабраног парламента на истоку земље и ГНА који подржава УН у Запад.