Студенти траже да држава Србија реагује поводом збивања у Црној Гори

Неколико студентских удружења, међу којима и удружење студената Правног факултета БУ, дефинисало је мере које би држава Србија требало да предузме као одговор на спорни Закон о слободи вероисповести донет у Скупштини Црне горе. Они су данас предали захтев Председништву Србије и изразили забринутост због изостанка било какве званичне реакције.

Протести у Црној гори (Фото: Profimedia)

Председник Студентског клуба Правног факултета у Београду, Немања Вучковић, истакао је да су студенти затражили да Председништво Србије реагује по три основа.

Подсетимо се да је ово студентско удружење организовало протест испред Амбасаде Црне горе, 27. децембра у Београду, одмах након усвајања Закона о слободи вероисповести у Црној гори.

На протесту се тада окупило неколико хиљада грађана. Закон о слободи вероисповести претендује на конфискацију имовине Српске православне цркве у Црној гори.

Захтеви студената су:

1. Да Република Србија иницира расправу о спорном закону о “слободи вероисповести” и положају Срба и Српске православне цркве у Црној Гори пред Саветом безбедности Уједињених нација и Саветом Европе.
2. Да се актуелни амбасадор Црне Горе у Србији, Тарзан Милошевић, прогласи персоном нон грата и да се односи две државе сведу на конзуларни ниво.
3. да се дипломатама Црне Горе откаже гостопримство и смештај у амбасадама Републике Србије у свету (њих око 40) и ускрате српски ресурси, јер само сазнање да они користе наше амбасаде, а активно делују против српског народа и Српске православне цркве је забрињавајуће.

Нови протест поводом кршења људских права у Црној гори, студенти су заказали за 17. јануар у 18 часова на платоу испред цркве Светог Марка у Београду. Према речима Вучковића, студенти су добили подршку патријарха Иринеја.

До новог протеста студенти очекују да ће добити конкретне одговоре од српских институција и да ће о томе известити јавност.

Коментари: