Трамп изјавио да га „није брига“ да ли ће Иран пристати на преговоре

Председник Доналд Трамп је изјавио да га „не занима“ да ли Иран пристаје на преговоре са Сједињеним Државама.

© REUTERS / Kevin Lamarque

Однос две државе се још више погоршао након убиства иранског врховног војног заповједника Касем Солеиманија и иранских осветничких удара на америчке војне објекте у Ираку.

Раније је саветник за националну безбедност Беле куће Роберт О’Брајен рекао да је кампања „максималног притиска“ на Иран увођењем санкција била довољно ефикасна и да ће на крају приморатиТехеран на преговаре.

„Мислим да кампања максималног притиска делује. Иран се гуши, а Иран неће имати другог избора осим да дођеи седне за сто“, рекао је О’Брајен за Фокс Њуз у недељу.

Након што је Иран извршио напад на америчке војне објекте у Ираку, у оквиру своје „освете“ за убијеног генерала Сулејманија, Трамп је рекао да никада неће дозволити да та држава поседује нуклеарно оружје .

Међутим, амерички председник је рекао да је и даље спреман да склопи мир с Ираном под условом да „промиени своје понашање“.

Подсетимо, 2018 године Трамп је потписао указ којим се САД повлаче из Заједничког свеобухватног плана деловања ((JCPOA), започевши економску кампању против Техерана увођењем строгих санкција нацији. 8. маја, на прву годишњицу једностраног повлачења САД-а из споразума.

Иран је најавио постепено смањивање својих обавеза JCPOA.  Споразум је потписан још 2015. године и предвиђао је  да Техеран повуче свој нуклеарни програм у замену за олакшице због санкција.

Иран је више пута указивао да вођење економског рата против Техерана и угрожавање нуклеарног споразума из 2015. није штетно само за Сједињене Државе, већ и за друге нације и за међународну сигурност у целини.