Македонски државни врх код васељенског патријарха: Проблем цркве решавати у разговору са СПЦ

Председник прелазне Владе Северне Македоније Оливер Спасовски и бивши премијер Зоран Заев посетили су васељенског патријарха Вартоломеја у Истанбулу.

Према саопштењу коју је издала Васељенска патријаршија, сврха посете била је да се сагледа црквени проблем Северне Македоније и разговара о досадашњим потезима као и о спремности за поновном успостављањем регуларности у Цркви Северне Македоније, под именом Охридска архиепископија, преноси Независна балканска новинска агенција „ИБНА“.

Саопштење Патријаршије:

Његова светост васељенски патријарх Вартоломеј примио је његову екселенцију г. Оливера Спасовског, премијера Републике Северне Македоније, на његов захтев, у чијој пратњи су били претходник на месту премијера, његова екселенција г. Зоран Заев и његове колеге г. Дане Талевски и г. Дејан Сотировски.

Сврха састанка била је разматрање црквеног проблема у земљи. Током разговора разматране су претходне фазе у вези са овим проблемом, а у чијој основи лежи спремност за поновно успостављање регуларности Цркве Северне Македоније под именом Охридска архиепископија, након благовремене молбе према Мајци Цркви.

Након тога, одлучено је да се делегација Српске цркве и Цркве у тој земљи позову пред Свету Столицу Васељенске Патријаршије на консултације, у настојању да се постигне заједнички договор и решење.

Атмосфера међу саговорницима била је топла и искрена; након састанка су њихове екселенције наставиле разговоре у Патријаршији, а затим су се повукли у своје резиденције.

Премијер и његове колеге изразили су поштовање и поверење у Мајчинску цркву, од које су добили благослов за благостање свештенства и народа.

Поред васељенског патријарха дискусији су присуствовали митрополит француске господин Емануел; силибријски г. Макимос; Андриополиса г. Амфилохиос; Велечасни архимандрит г. Јоаким и ђакон Гргур, капелан и заменик капелана Светог и Последњег Синода, као и часни г. Константинос Деликостандис, главни учитељ и директор Прве патријархалне канцеларије.

У име канцеларије

Светог и Последњег Синода

Коментари: