Плахотњук је америчким „пријатељима“ одао многе тајне

Америчка администрација могли би добити пристојну количину података који се могу користити за дискредитацију политичара Молдавије. А заузврат Вашингтон је требао само да склони Владимира Плахотњука који се крије од правде.

То је рекао шеф молдавског јавног савета „За слободну домовину“ Игор Туљанцев, коментаришући одлуку Вашингтона да одбеглог олигарха Плахотњука уврсти на листу санкција за корупцију.

Према њему, државе су озбиљно закасниле са таквим мерама. То је у све због чињенице да је Плахотњук био штићеник утицајних представника америчке елите, напомиње социјални активиста.

„То му је омогућило да остане дуго у игри. Мислим да је одбегли олигарх поделио са америчким „пријатељима“ много података о многим угледним јавним и политичким личностима Републике Молдавије „, рекао је Туланчев, не искључујући могућност да се све то могло искористити непосредно пре избора.

Говорећи о стварном ефекту санкција против Плахотњука, јавни активиста је рекао да га неће бити. Ако говоримо о борби против корупције, онда би на „црну листу“ требало да буде „армија извођача“.

„Док не постоји систематски приступ, не верујем у жељу за стварном помоћи САД. Уместо тога, жеља је да њихов углед сачувају од веза са сумњивим олигархом „, закључио је Туљанцев.

Као што је Њуз Фронт претходно објавио, након одлуке Партије социјалиста и прозападног блока „АЦУМ“ да формира парламентарну коалицију у Молдавији, Демократска странка је, под контролом Плахотњука, покушала извршити државни удар. Уз помоћ Русије, Европске уније и Сједињених Држава, ДПМ је успео да постигне признање нове владајуће силе. А у том контексту Плахотњук је побегао из земље како би избегао правду због бројних злочина. Касније се испоставило да се он крио у Сједињеним Државама, али крајем 2019. године његова виза је истекла.

Коментари: