Смишљају нову формулу за проширење ЕУ

СТРАЗБУР – Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да ће наредних шест месеци бити кључни за односе ЕУ и Западног Балкана и најављује да ће Европска комисија за пар недеље изаћи са новом методологијом проширења.

Урсула фон дер Лајен је током представљања приоритета хрватског председавања у Европском парламенту у Стразбуру позвала ЕУ да одржи моментум када је реч о Западном Балкану, преноси Танјуг.

„Ако желимо да самит ЕУ Западни Балкан у Загребу буде успешан морамо сада да урадимо наш домаћи задатак. Зато ћемо представити нашу методологију проширења за пар недеља како бисмо разговарали о неопходној модернизацији, а првенствено дали нашим пријатељима на Западном Балкану преспективу за почетак приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом”, поручила је фон дер Лајен.

Председница Европске комисије је оценила да управо Хрватска, која је преузела шестомесечно председавање Саветом ЕУ, зна боље од многих шта значи снага европске перспективе, колико далеко та перспектива може одвести земљу у погледу трансформације система и економије, али и шта је то добро што ЕУ може да уради својим ангажманом и инвестирањем у региону Западног Балкана.

Политика

Коментари: