Ердоган: Калифа Хафтар није поуздан, јер је наставио да бомардује Триполи; Разговараћу са Путином по том питању

Командант Либијске народне армије (ЛНА) Халифа Хафтар није поуздан, с обзиром на то да је ове седмице наставио са нападима на Триполи, који је под контролом Владе националног јединства (ГНА), изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Он је рекао да ће ситуација бити познатија током конференције о Либији у Берлину, која се одржава у недељу, 19. јануара, као и да треба видети шта ће Хафтар након тога урадити.
„Хафтар није поуздан, јер је јуче наставио да бомбардује Триполи“, нагласио је Ердоган.

Ердоган је саопштио да намерава да током конференције у немачкој престоници разговара и о ситуацији у сиријском Идлибу и да ће о том питању разговарати са председником Русије Владимиром Путином, који је раније данас потврдио да ће отпутовати у Берлин, јавио је „Спутњик“.

Хафтар је раније данас током разговора са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом рекао да су снаге ЛНА „пацифисти“ и да је спреман да потпише споразум са лидером ГНА Фајезом ел Сараџом, уколико се испуне одређени услови.

Ердоган је раније овог месеца саопштио да ће турска војска бити послата у Либију, уз напомену да ће Анкара употребити и војна и дипломатска средства за осигуравање „стабилности“ у тој земљи.

Турска у Либији подржава међународно признату ГНА, док ЛНА има подршку Египта и Уједињених Арапских Емирата.

Коментари: