Ирански председник позива на дијалог са САД, жели „да спречи рат“

Овог пута, ирански режим је рекао да жели да разговара са Сједињеним Америчким Државама, уместо да „води рат“.

У четвртак је ирански предсједник Хасан Рохани уживо на иранској телевизији рекао да та Исламска република даје све од себе сваки дан да спречи рат након што су Вашингтон и Техеран били на ивици директне војне конфронтације раније овог месеца.

Само неколико недеља пре парламентарних избора, за које политички аналитичари кажу да су пресудни тест за Роханијеву администрацију, а усред продубљивања непријатељства између Ирана и САД због нуклеарних активности бившег, Рохани је изразио наду у „могући“ дијалог са Западом.

Блиски Исток био је на ивици новог рата почетком јануара, након што је амерички председник Доналд Трамп дао зелено светло за убиство друге најутицајније личности Ирана Касем Сулејманија, нападом беспилотних летелица на ирачки аеродром Багдад, што је изазвало реакцију Техарана – контраудар на војне објекте САД у Ираку неколико дана касније.

Ракетни удар Ирана, који је он назвао „самоодбраном“ и „компензација за убиство Сулејманија“, није резултирао ниједном жртвом на америчкој или ирачкој страни, осим материјалне штете, према извештајима.

Коментари: