Колико бојевих глава има Пентагон и где су распоређене: Откривени детаљи америчког нуклеарног штита

Једанаест америчких држава, као и пет европских земаља, постале су места за размештање америчког нуклеарног арсенала, о чему сведоче подаци америчког научног часописа «Bulletin of the Atomic Scientists».

Према часопису, данас Пентагон има 1.750 распоређених бојевих глава, од којих су 400 намењене за интерконтиненталне балистичке ракете, а 900 за подморнице. Још три стотине бојевих глава намењене су за стратешке бомбардере. Поред тога, још 150 тактичких нуклеарних пројектила распоређено је у америчким војним базама у Европи. У исто време, 2.050 бојевих глава је у резерви, а 2.000 је послато на одлагање. Укупан број америчког нуклеарног оружја је 5,8 хиљада.

У часопису се такође напомиње да Пентагон користи 24 локације за складиштење нуклеарног оружја, од којих је само 11 у Сједињеним Америчким Државама, а још 5 у Европи.

Већина нуклеарног оружја је се у подземним складиштима која се налазе у близини града Албукеркија у Новом Мексику.

Такође се наводи да су две владине лабораторије у Ливермору и Лос Аламосу развиле око стотину различитих врста нуклеарног оружја, као и њихове модификације.

Како је Њуз фронт раније објавио, САД су прошле године биле у центру скандала након што је НАТО објавио извештај који садржи локацију америчких нуклеарних постројења у Европи. У документу се говорило о око 150 објеката у којима би Сједињене Државе могле да складиште нуклеарно оружје. Земље које су поменуте у извештају су Немачка, Италија, Холандија, Белгија и Турска.

Коментари: