Нови напад на православне богомоље у Сарајеву

За само три дана други случај напада на православне богомоље у Сарајеву.

Након провале и пљачке Храма Светог Саве у илиџанском насељу Блажуј уочи Православне нове године, оскрнављен је и комплекс цркве Светих апостола Петра и Павла у хаџићком насељу Осеник.

Материјална штета није велика, али јесте узнемиреност парохијана којих је све мање.

Варварски насртаји на православне богомоље, нажалост, постају делом сарајевске „културе и традиције!“

Док је полиција тражила „непознате“ пљачкаше Храма у Блажују, опет „непознати“, провалили су у црквени комплекс у Осеник, ни двадесет километара даље.

На црквеном дому разваљена су врата, део ситног инвентара је отуђен. Други испретуран.

„Као људи хришћани заиста смо узнемирени и потресени. Пред велике хришћанске празнике Крстовдан и Богојављење и када дочекујемо празник Светог Јована Крститеља, ми смо опет у проблему. Опет имамо вандале, опет имамо провале“ – прича Дарко Даниловић, парох блажујски и администратор пазарићки.

Изграђен у 19. веку, Храм Светих апостола Петра и Павла у протеклом рату голготу је „проживљавао“ заједно са верујућим народом Пазарића и Тарчина.

Храм је рушен, народ затваран у логоре. Од 2007. почели су са обновом богомоље.

Миломирка Елчић истиче да све ово ствара нелагодност, непријатност, узнемиреност, али и додаје да је ово јасна порука.

Да ли то неко организовано шаље поруке малобројним Србима, питају верници Пазарића и Тарчина у којима је остало тек 20-ак старачких домаћинстава.

Ова православна богомоља као и готово све у сарајевској котлини небројено пута била је мета напада и скрнављења.

Паљена су јој врата, разбијана стакла, уништаван олтар. На улазу у цркву однедавно су блиндирана врата, на црквеним прозорима челичне „решетке“.

„Ми смо овде немоћни,. Једино што можемо је уздати се у полицију и надлежне институције са врха државе које би требале повести више рачуна. О овај пут позивамо да се све службе,  све агенције укључе“ – апелује парох Даниловић.

Међутим, власт у Сарајеву, се не укључује. Напади на српске богомоље очигледно их не брину!

Душан Шеховац, председник Удружења „Истина и правда“, каже да оваквим игнорантским односом само руше БиХ, врше дезинтеграцију Босне и Херцењговине, повећавају међуетничку дистанцу …

И не „смањују“ се дистанце све присутнијим ланцима и катанцима на богомољама, решеткама на прозорима и са обавезном полицијском пратњом на парастосима и богослужењима.

Хоће ли се таквих слика Сарајево икада ослободити!?

РТРС

Коментари: