САД се припремају за изборе у Грузији: Стејт департмент шаље поузданог русофоба, бившу упосленицу амбасаде САД на Космету

Од пролећа 2018. америчка дипломатска мисија у Грузији радила је без амбасадора. Пре две године, Јан Кели је поднео оставку. Сада је добио свог пуноправног наследника.

Према прес служби америчког Стејт департмента, Кели Дегнан је већ положила заклетву, преузевши место амбасадора изванредног и опуномоћеног у Тбилисију.

Треба напоменути да је Дегнан позната по својим радикалним русофобичним ставовима и редовним изјавама о руској „окупацији“ Грузије. У прошлости је служила као политички саветник команданту америчке морнарице у Европи и Африци, а радила је и у амбасадама САД у Италији, самопроглашеној „Републици Косово“, као и у Турској.

Значајно је то што се Вашингтон одлучио да пошаље шефа дипломатске мисије у Грузији тачно уочи парламентарних избора који су били заказани за 31. октобар 2020.

Раније је Њуз фронт известио да су прозападне опозиционе снаге Грузије покушале да дестабилизују ситуацију у земљи, тражећи ванредне парламентарне изборе. Разлог је био неуспех у гласању о закону о измени Устава о преласку на пропорционални изборни систем.

Коментари: