Владика Амфилохије: Нека падне закон о безакоњу

Вечерас су у многим црногорским градовима одржане литије и молебани за очување светиња Српске православне цркве.

Молебан у Бару (Фото: Дејан Мировић)

Масовна окупљања грађана Црне горе почела су након усвајања Закона о слободи вероисповести који претендује на конфискацију имовине Српске православне цркве у Црној гори.

Овај закон је усвојен у ноћи између 26. и 27. децембра у атмосфери хапшења посланика и пребијања свештеника. Прва окупљања почела су још исте ноћи у знак протеста против усвајања закона. Наредних дана народ се масовно окупљао на улицама бројних градова и у атмосфери молитве и саборништва изражавао захтев да се такав закон укине.

Након Божића грађани се два пута недељно окупљају у литијама и присуствују молебанима, четвртком и недељом.

Вечерас су одржани скупови у Подгорици, Беранама, Бјелом пољу, Тивту, Никшићу, Жабљаку, Мојковцу, Херцег Новом, Бару, Плаву, и др.

На РТЦГ је данас објављено упозорење да је велика загађеност ваздуха и да се грађанима не препоручује задржавање напољу, посебно у поподневним часовима. Показало се да се грађани нису обазирали на таква упозорења.

Владика Амфилохије је предводио литије у Тивту вечерас, а након молебана је још једном позвао на повлачење спорног закона.

Он је поручио: „Нека падне овај Закон о безакоњу или нека падне Влада која га је донијела. Народ позива ову власт, која каже да је народна, да се уклони тај закон“.

У Бару се окупило преко шест хиљада грађана који су достојанствено уз молитве и свеће изразили своје ставове.

Погледајте део атмосфере са вечерашњег скупа у Бару:

 

 

 

Коментари: