Американци врше велики притисак на Грузију због „недемократског“ антизападног расположења

Вашингтон инсистира на томе да се Тбилиси строго придржава „демократског курса“, наговештавајући неприхватљивост било каквих напада власти на опозицију коју контролише Запад.

Тако је конгресмен из Републиканске партије САД Марквеин Малин у отвореном писму грузијском премијеру Георгију Гахарију навео „одступање Грузије од демократских вредности и погоршање економске ситуације у вези с тим“.

„С тим у вези, морам се придружити писму које су 13. јануара написали моји колеге у Конгресу, челници Групе пријатеља Грузије Адам Кинзинџер и Гари Коноли, у којем су изразили забринутост због одлуке да се одустану од обећаних демократских реформи“, навело је Малин у писму.

Такође је критиковао грузијске власти због опструкције америчких и европских пословних интереса. Као пример он је навео америчку нафтну и гасну компанију Фронтера Ресурсес, која се пре три године жалила на ограничење својих активности напорима званичног Тбилисија. Он није почео да прецизира зашто је покренуо тему неколико година касније, али је одмах указао на проблем значајнији за америчку администрацију.

„Фејсбук друштвена мрежа тврдила је да је претходно блокирала широку мрежу налога повезаних са владајућом странком„ Грузијски сан “, која је користила„ координисано неистинито понашање “како би сузбила ставове опозиције у Грузији и развила анти-западњачка и нарочито антиамеричка осећања“, истакнуо конгресмен.

Он је нагласио да је овај случај први у модерној грузијској историји, када САД то не одобравају. С тим у вези, није искључио могућност да би у будућности Вашингтон могао да уведе анти-грузијске санкције и „друге казнене мере“.