Опада подршка грађана Србије уласку у ЕУ

У последње три године истраживања агенције Фактор Плус показују да опада подршка грађана Србије уласку у ЕУ, пише Блиц.

Објашњава се да су Брегзит, француски председник Емануел Макрон који је рекао да није за проширење, као и Косово, оборили подршку за улазак у ЕУ.

Лист преноси да је 2019. године 38 одсто испитаника мислило да не би требало да уђемо у ЕУ, за улазак је било само 35 одсто, а чак 27 одсто није имало став.

Политички поремећаји у Европи, горуће питање Косова и Метохије или нешто треће, тек заинтересованост грађана Србије за приступање ЕУ већ деценију је у озбиљном паду, а последње три године је на најнижем новоу од 90-их година, констатује Блиц.

Директор агенције Фактор Плус Владимир Пејић каже да је највећа заинтересованост за улазак у Унију постојала од 2000. до 2005, а да је први пад поверења дошао отцепљењем Црне Горе, а потом 2008. проглашењем независности Косова, што је умногоме утицало на све гори рејтинг ЕУ у Србији.

Није данас драстична разлика у односу на пре неколико година, али јесте мања подршка уласку него икада, каже Пејић.

Наводи да је 2017, уз понуђене различите године уласка, 36 одсто грађана сматрало да ће се то десити после 2024, а трећина се држала става да се то никада неће десити.

Истраживање 2018. показало је да само један одсто испитаника мисли да ће Србија ући 2025, а тек 19 одсто да би то било највероватније до 2030, док је 33 одсто сматралало да се то неће десити никада.

Последња година 2019. донела је још већу подршку одговору – никад, па тако мисли 36 одсто испитаника, док је 17 одсто оних који верују да би се то могло десити до 2030, наводи лист.

Коментари: