Русија упозорава Иран на непромишљене кораке од повлачења из нуклеарног споразума

Москва упозорава Иран на несмотрене кораке од повлачења из Споразума о неширењу нуклеарног оружја и позива Иран да се придржава својих обавеза у оквиру ИАЕА, Техеран зна став руске стране, изјавио је за Спутњик заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Упозоравамо иранску страну на несмотрене кораке у погледу очувања обавеза земље према Споразуму о нуклеарном оружју. Сматрамо да нема разлога да се ово питање покрене у овој равни“, рекао је Рјабков коментаришући изјаву иранског министра спољних послова.

Он је додао да Русија позива Иран да се чврсто придржава обавеза према ИАЕА у оквиру споразума о гаранцијама, као и да „иранске колеге добро знају за тај наш став“.

Москва не сматра да је исправно довођење у питање посвећеност Ирана Споразуму о неширењу нуклеарног оружја, додао је Рјабков.

„То није нов став иранске стране. Они су раније више пута на различитим нивоима саопштавали такву могућност. Иранске колеге су свесне да не сматрамо исправним довођење у питање иранску посвећеност Споразуму о неширењу нуклеарног оружја“, рекао је заменик руског министра.

Раније је телевизија „Прес ТВ“ позивајући се на министра спољних послова Ирана Џавада Зарива изјавио да ће Техеран изаћи из Споразума о неширењу нуклеарног оружја уколико питање иранског нуклеарног програма не буде донето на разматрање Савета безбедности УН.

Спутник