Извештај организације цивилне авијације Ирана о паду украјинског „боинга“

Други прелиминарни извештај Организације цивилне авијације Ирана о паду украјинског „боинга“ указује на то да су авион обориле две ракете класе „земља-ваздух“ кратког домета, које су лансирање из система противваздушне одбране „Тор-М1“, наводи се у документу који је објављен на сајту Организације.

Након удара ракета авион је почео нагло да губи висину док се налазио изнад насеља, а затим је наишао на „препреку“ у забавном парку, после чега је пао на земљу.

Летелица је затим пресекла фудбалски терен и запалила се.

У извештају се истиче да су ракете летеле са севера.

У њему се такође наводи да је авион полетео из Техерана у 06.12 часова по локалном времену, а комуникација са њим је изгубљена када се налазио на висини од око 2.400 метара.

Са екрана секундарних радара, „боинг“ је нестао у 06.15 часова, а са примарних радара око 06.18.

Према информацијама примарних радара са аеродрома „Мехрабад“, у 06:15 је авион скренуо са путање, окренуо се назад, и „вероватно“ је летео у правцу аеродрома наредне три минуте, након чега је нестао са радара око 06.18.

Пад украјинског авиона у Ирану

Путнички „боинг 737“ авио-компаније „Међународне авио-линије Украјине“ срушио се 8. јануара убрзо након полетања из Техерана. Погинуло је свих 176 путника и чланова посаде.

Три дана касније Техеран је потврдио да је систем противваздухопловне одбране Ирана грешком оборио авион, мислећи да се ради о крстарећој ракети.

Како је саопштено, Техеран је очекивао напад САД, због чега су системи ПВО били у пуној борбеној готовости.

Председник Украјине Владимир Зеленски је рекао да очекује да Иран у потпуности призна кривицу, да се званично извини, казни кривце и исплати компензацију.

Спутњик