„Гардијан“: Саудијски принц хаковао телефон Џефа Безоса

Власник „Вашингтон поста“ Џеф Безос био је на мети хакера пет месеци пре убиства новинара тог листа Џамала Хашогија, преноси „Гардијан“.

Наиме, телефон Безоса је био хакован 2018. године након што је примио поруку преко „Воцапа“ са приватног налога саудијског престолонаследника Мухамеда бин Салмана, преноси британски лист.

Верује се да је, према резултатима форензичке анализе, шифрована порука упућена са броја телефона који је користио Мухамед бин Салман у себи садржала штетну датотеку која је убачена у телефон Џефа Безоса, који је и власник „Амазона“ и најбогатији човек на свету, сазнаје Гардијан.

Анализа је показала да је датотека највероватније убачена након што је видео запис који је садржао вирус послата са налога саудијског престолонаследника на Безосов телефон.

Џеф Безос и Мохамед бин Салман су до 1. маја имали наизглед пријатељску размену порука, док 1. маја на телефон власника „Амазона“ није стигла датотека коју није затражио од саудијског престолонаследника, сазнаје Гардијан од извора који су инсистирали да остану анонимни.

Велика количина података је за неколико сати преузета са Безосовог телефона, али се, како наводи Гардијан, не зна који су подаци преузети.

Ново откриће може довести до поновног отварања истраге о активностима Мухамеда бин Салмана и његових блиских сарадника пре убиства Џамала Кашогија, новинара Вашингтон поста.

Кашоги је убијен у октобру 2018, а за убиство новинара осуђено је пет особа на смрт, а три особе су осуђене на затворске казне, пренео је РТС.

Престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман рекао је, у септембру прошле године, да сноси одговорност за убиство новинара Џамала Кашогија које су починили саудијски оперативци, јер се „то догодило за време његове владавине“.

Крајем 2018. године у јавности су се појавили подаци из Безосовог телефона који су открили његово неверство. То је био узрок најскупљег развода икада.

 

РТС/Спутњик

Коментари: