Подгорица: Хибридне претње стижу из Србије и Русије

Црна Гора је у НАТО-у препозната као земља под великим хибридним утицајем, пре свега од Србије и Русије, тврде из црногорског Министарства одбране.

Како су за Вијести навели из црногорског Министарства одбране, крајем новембра прошле године у Црној Гори је боравио НАТО контрахибридни тим, у коме су били „експерти из земаља чланица НАТО-а који се баве питањима стратешких комуникација, очувања критичне инфраструктуре, питањима сајбер одбране“.

Представници власти у Подгорици последњих месеци указују на ову проблематку и опасност од хибридног рата, док аналитичари наводе да је то „врста еуфемизма, односно огољена пропаганда у којој нема скрупула да се неко оптужујете за све и свашта“.

У Стратегији националне безбедности Црне Горе хибридни рат се помиње као нови облик савременог ратовања.

„Хибридне пријетње, кроз све појавне облике и специфичне механизме меке силе, представљају нови облик савременог ратовања. Сложени механизми хибридног дјеловања, које може обухватати снажну пропаганду, сајбер нападе, формирање параинституција, организација и медија, а све чешће и мијешање у изборне процесе, намећу потребу изградње и унапређења капацитета за супротстављање и јачање отпорности на овај безбједносни изазов“, наводи се у стратегији.

На питање које хибридне пријетње је детектовао НАТО контрахибридни тим и које мере се предузимају, из црногорског министарства наводе да њихов циљ није био да детектује претње, већ да помогну у јачању националних капацитета за препознавање претњи и суочавање са њима.

„Хибридни утицај смо и раније препознали, прије свега током претходних парламентарних избора, тако да Црна Гора већ од тада ради на јачању институционалних капацитета и успостављању одговарајућег легислативног оквира, па ћемо у том правцу и наставити активности“, наводи се из Министарства одбране.

Подаци о хибридним претњама третирају се као тајни, па је Одбор за одбрану и безбедност црногорске Скупштине о томе расправљао у децембру иза затворених врата.

Вијести

Коментари: