Суд у Стразбуру категоричан: Имовина Српске православне цркве у Црној Гори припада држави Црној Гори!

Пажин је 2012. године рекао да одлука суда у Стразбуру представља посебну правну сатисфакцију за Црну Гору.

© AP PHOTO / RISTO BOZOVIC
Мило Ђукановић

Бура која се подигла због усвајања Закона о слободи вероисповести и даље траје. Грађани протестују, потписују се петиције и бојкоти, али Мило Ђукановић тврди да ће Закон да остане на снази и да упркос свега ништа по питању тога неће да се промени. У светлу ових догађања у центру пажње поново се нашла пресуда из Стразбура по којој јеСрпска православна црка изгубиласпор са државом Црном Гором, а по питању имовине.

Стални заступник Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру Зоран Пажин рекао је како је држава добила спор пред овим судом у поступку који је вођен по тужби Српске православне цркве (СПЦ) 19. децембра 2020. године.

Епархија будимљанско-никшићка, као и друге организационе јединице СПЦ у Црној Гори, поднеле су 2004. године тужбу суду у Стразбуру у вези са повраћајем црквене имовине. Србија је, у овом поступку, имала статус пријатеља суда.

– Европски суд за људска права у Стразбуру прогласио је неприхватљивом и одбацио представку Епархије будимљанско-никшићке, којој се прошле године придружила и Влада Републике Србије – казао је Пажин тада.

Он је казао да је Европски суд за људска права прогласио неоснованом представку коју су поднели Епархија будимљанско-никшићка и Влада Србије, а која се односи на реституцију имовине на територији Црне Горе.

– Европски суд је утврдио да су лишене сваког правног основа тврдње СПЦ и претходне Владе Србије да су подносиоци представке наводне жртве повреде права на мирно уживање имовине, права на правично суђење, као и да су жртве дискриминације од стране државе Црне Горе – навео је Пажин.

Он сматра да одлука суда у Стразбуру представља посебну правну сатисфакцију за Црну Гору.

– Посебно уколико се има у виду каквим су све увредама током поступка Црна Гора и Црногорци, као најбројнија нација у држави, били изложени, посве непримерено, међународном праву и дипломатској етикецији, у писменом поднеску претходне Владе Србије – казао је Пажин.

Ова пресуда у светлу нових догађања у Црној Гори поново је добила на значају.

Тврдња генералног секретара председника Србије Николе Селаковића да су најрелевантнија међународна правна тела, попут Савета Европе “позивала на нужност и потребу вршења реституције црквене имовине, нарочито СПЦ” нема апсолутно никаквог утемељења у чињеницама, саопштено је из Кабинета председника Црне Горе Мила Ђукановића.

Реагујући на наводе Ðукановића, у интервјуу за Тањуг, да држава Црна Гора не отима имовину Српској православној цркви, јер је та имовина, како тврди, заправо власништво државе Црне Горе, узурпирано у периоду између 1986. и 2000. године, Селаковић је навео да то није правна аргументација.

– Посматрати све у уским временским оквирима, као што чини Ðукановић, а не освртати се на оно што су били важећи правни прописи у време када је одређена имовина постајала црквена, није нешто што може да буде валидна и валидна правна аргументација – рекао је Селаковић.

Међутим, у Кабинету Ђукановића истичу, Црна Гора је 2012. године управо пред Европским судом за људска права, као судским телом Савета Европе, добила спор против Српске православне цркве, која је захтевала реституцију црквене имовине у Црној Гори.

– Европски суд у Стразбуру је ову тужбу СПЦ одбацио као очигледно неосновану и неприхватљиву, утврдивши да подносиоци тужбе нису имали “постојећу имовину” нити “легитимно очекивање” за повраћај имовине чију су реституцију захтевали. Суд у Стразбуру је закључио да су без правног основа тврдње СПЦ и државе Србије да је СПЦ у Црној Гори жртва повреде права на мирно уживање имовине и на правично суђење, као и да је наводно дискриминисана од стране државе Црне Горе. Из ове одлуке Европског суда јасно произилази да је имовина коју је тада потраживала СПЦ, у вредности од више стотина милиона евра, заправо државна имовина – истичу у Кабинету Ђукановића.

Као што смо већ напоменули, тој тужби Српске православне цркве тада се придружила Република Србија, али ни то очигледно није било од помоћи будући да су изгубили тај спор.

Држава Србија изнела је тада много тврдњи о вишевековном бивствовању СПЦ у Црној Гори и о томе да је СПЦ искључиви власник православних верских објеката у ЦГ, тврдећи да они представљају историјске споменике искључиво српског народа.

Из Кабинета председника Црне Горе рекли су поводом овог како ни данас, као ни тада Србија „није понудила правно ваљање доказе.“

– СПЦ и држава Србија су овај спор изгубили зато што је и по домаћем и по међународном праву неспорна правна чињеница да је Црна Гора, а не Српска православна црква, увек била и остала власник верске имовине која је кроз векове стварана од државног новца или заједничким улагањем грађана – наводи се у саопштењу из Кабинета црногорског председника.

Напомињу да је још у Књажевини, касније Краљевини Црној Гори, где је аутокефална Црногорска православна црква по Уставу имала статус званичне државне цркве, верска имовина припадала је држави, а Црногорска православна црква је ту имовину само користила и није њоме могла располагати без изричитог допуштења државне власти.

– Ово су правне чињенице, а идеолошке и политичке тврдње којима се осећај припадности српској нацији покушава поистоветити са православљем у Црној Гори немају никакву тежину, ни у домаћем, ни у међународном праву, што јасно потврђује и наведена одлука Европског суда из 2012. године – закључују у Кабинету Ђукановића.

Еспресо

Коментари: