Украјински министар одбране: Споразум из Минска генерално прихватљив за Украјину

Власти у Кијеву генерално се слажу са одредбама Минских споразума, осим редоследа активности у оквиру споразума, изјавио је министар одбране Украјине Андреј Загородњук.

„Руководство земље се слаже са одредбама Минских споразума, с изузетком једне посебне ситуације коју су наши преговарачи већ изнели. Апсолутно се не слажемо да активности у оквиру споразума треба да се одвијају управо у том редоследу. Стога ће наша делегација инсистирати на томе да се прво обнови контрола границе с Русијом, а тек онда сви други демократски процеси“, рекао је украјински министар одбране.

Према Андреју Загородњуку, споразуми из Минска сада су „мање или више прихватљиви за Украјину“, пошто су тамо написане две кључне ствари – растурање и разоружавање илегалних јединица, као и повлачење страних трупа са територије ДНР-а и ЛНР-а.

Украјински политичар је такође изјавио да се у Кијеву не слажу са тим да ДНР и ЛНР наводно имају политичку независност и слободу и да их никада неће признати као странку у преговарачком процесу.

„Главни проблем је што руска страна на сваки могући начин негира присуство своје војске на„ привремено окупираним територијама Украјине“, они и даље тврде да ДНР и ЛНР имају политичку независност и слободу. Категорички смо против такве изјаве“, рекао је Загородњук.

Како је украјински министар изјавио, украјинске власти имају довољно доказа о присуству трупа Руске Федерације у Донбасу и то преносе својим међународним партнерима.

„Руководство земље захтева спровођење мера у оквиру процеса из Минска. Према нашем мишљењу, потребно је повући илегалне оружане групе, разоружати, а потом ће Украјина те територије вратити под свој уставни систем и законодавство“, сумирао је министар одбране Украјине.

Коментари: