САД: У Стејт Департменту објаснили кад су почели да се заузимају за Украјину

Украјина се нашла у сфери америчког интересовања након што је престала да буде потенцијална нуклеарна претња.

САД: У Стејт Департменту објаснили кад су почели да се заузимају за Украјину

Шеф америчког Стејт департмента Мајкл Помпео рекао је у интервјуу за „Блумберг“ да се Вашингтон одлучио „побринути“ за Украјину након што је та земља напустила нуклеарни арсенал који је наследила од Совјетског Савеза.

„Ова држава је напустила своје нуклеарно оружје на крају хладног рата, а Сједињене Државе су се обавезале да ће јој помоћи на више начина“, рекао је званичник и додао да су Сједињене Државе активно ангажоване у украјинској „независности“.

Истовремено је нагласио да Вашингтон Украјини шаље импресивне количине ресурса, што „одражава степен интересовања“ америчке администрације за даље „партнерство“.

Поред тога, Мајкл Помпео је најавио посету Кијеву, која је одложена раније због „проблема на Блиском Истоку“. „Иако још увек нисмо успели да решимо ове проблеме, још много тога остаје да се уради, али ускоро планирам да посетим Украјину“, рекао је дипломата.

Као што је Њуз Фронт раније објавио, рад Вашингтона на украјинској „независности“ отишао је толико далеко да америчка амбасада промовише своје кандидате за тужилачке функције. Поред тога, посланица Врховне Раде Украјине Јулија Тимошенко истакла је да је већина владиних одељења била под спољном контролом.

Коментари: