Колапс глобалног капитализма неизбежан: Четири узрока „великог разочарања“ у светски поредак

Поверење у светску елиту нестаје. А криза изазвана неповерењем је „буре барута“ које у сваком тренутку може да експлодира с најнепредвидивим последицама, наводи се у чланку америчког листа Форен полиси.

Лист наводи да је светски поредак деценијама одређивао Вашингтон, који је смањио улогу државе и проширио улогу тржишта. Сада је овај систем пропада, а нови трговински ратови, популизам и интензивирање антикапиталистичких осећања постају неизбежни.

То да се људи све негативније односе ка светском поретку се види из протеста широм света. Истовремено, медији скрећу пажњу на чињеницу да се тренутни протести разликују од „обојених револуција“ по томе што нису усмерени ка националној влади, већ управо против целокупног светског поретка, самог система политичке и економске регулације.

Лист скреће пажњу на истраживање „Еделман Траст Барометра“ које је обављено у 28 земаља и забележило је алармантан ниво песимизма – људи све мање верују тренутном глобалном систему.

Дакле, више од 20% светске популације оцењује поредак позитивно. Истовремено, 73% подржава велике реформе капиталистичког светског поретка. Лист даље истиче четири озбиљна разлога за објашњење тренутне ситуације.

Први је незадовољство неједнакостима и неизвесност. Према истраживању, становници 21 од 28 земаља страхују да ће изгубити своје некадашње „поштовање и достојанство“. Оних који верују у бољи живот за пет година мање је од једне трећине. Истовремено, 83% запослених људи се плаши губитка посла због аутоматизације производње, прилива миграната и других трендова.

Други разлог је растући социјални расцеп. На пример, муслимани који живе у Индији верују да их тренутна влашст све више гура у позадину. Истовремено, на западу је разлика у платама високо плаћених радника и обичних у деиндустријализованим областима довела до рађања популистичких идеја попут трампизма или Брегзита.

Климатски катаклизми постали су трећи узрок неповерења људи према елити, што је повезано са интензивном експлоатацијом земаљских ресурса. Аустралијски пожари или поплаве у Венецији људи виде као веснике будућности.

Четврти разлог је тај што су људи у развијеним земљама уверени да разој међународне трговине доноси смањење броја радних места и спорији раст плата. То је због чињенице да се значајан део производње налази у земљама са нижим трошковима производње.

„Ова четири аспекта довела су до велике кризе поверења“, наводи се у чланку. „Ако ово буре барута експлодира, последице могу бити непредвидиве“, закљује Форен полиси.