Багдад: Хиљаде демонстраната траже одлазак америчких трупа из Ирака

Хиљаде присталица моћног ирачког шиитског вође Моктаде Садра протестовале су данас у Багдаду тражећи одлазак америчких трупа из Ирака, где се антиамеричко расположење појачало последњих недеља.

Узвикујући „Напоље окупатори“ и „Да, за суверенитет“ присталице Моктаде Садра окупиле су се у централном кварту Џадријах, машући ирачким заставама.

Садр је позвао на мирне демонстрације од милион људи против америчког присуства.

Овај скуп одвојен је од антивладиних протеста чији интензитет је мало спласао после америчког убиства иранског високог генерала Касемија Солејманија у Багдаду 3. јануара, и проиранског шева ирачке паравојне групе што је утицало на пораст напетости измедју Техерана и Вашингтона.

Под притиском демонстраната премијер Адел Абдел Махди поднео је оставку у децембру али и даље ради у техничком капацитету, пошто политичке странке не успевају да се договоре о наследнику.

Садр је у саопштењу које је прочитао његов представник позвао на повлачење америчких трупа из Ирака, поништавње безбедносних споразума измедју Багдада и Вашингтона и затварање ирачког ваздушног простора за америчке војне авионе.

Шиитски водја је такодје позвао америчког председника Доналда Трампа да не буде „арогантан“ према ирачким званичницима. Он је рекао да уколико се сви ти захтеви испуне они ће третирати САД као земљу која није окупаторска а у противном смтраће САД непријатељском земљом.

Бројни демонстранти су после тога почели да се разилазе, мада је неколико хиљада остало.

Велики ајатола Али Систани, највиши шиитски ауторитет у Ираку, није експлицитно подржао окупљање. У проповеди коју је данас прочитао његов представник на редовној молитви петком Ал Систани је подвукао право Ирачана на мирне демонстрације за суверенитет земље. Он је такође осудио кашњење партија у формирању нове владе.

Коментари: