Боливија суспендовала дипломатске односе са Кубом

ЛА ПАЗ – Боливија је суспендовала дипломатске односе са Кубом, саопштило је данас министарство спољних послова привремене владе у Боготи, а разлог је спор око окончања кубанске медицинске мисије у тој земљи.

Одлука је образложена „недавним неприхватљивим коментарима” шефа кубанске дипломатије Бруна Родригеса Париље и непрестаним непријатељством и притужбама Кубе против боливијске владе и демократског процеса у тој земљи, пренео је Танјуг.

Министарство спољних послова Кубе у новембру је објавило да завршава медицинску мисију због „лошег третмана и клевете”, након што је боливијска конзервативна привремена влада оптужила кубанске докторе да подстичу побуну.

Привремена министарка спољних послова Боливије Карен Лонгарик рекла је у то време да је било бројних оптужби „да су држављани Кубе умешани у те агресивне акте које прете Боливији”.

Спор је поново доспео у жижу интересовања јавности у среду, када је привремена председница Боливије Жанин Ањез, која покушава да се ближе повеже са САД, рекла да је кубанска влада задржала 80 одсто средстава која је Боливија исплатила за рад кубанских доктора.

Париља је на Твитеру то окарактерисао као „вулгарну лаж” и оптужио Ањез да је на место привременог председника дошла државним ударом.

Боливија има привремену власт након оставке дугогодишњег социјалистичког председника Ева Моралеса у новембру.

Моралес, који тренутно има азил у Аргентини, након избора који су проглашени нерегуларним. Моралес негира да је прекршио закон и тврди да је свргнут државним ударом.

Политика

Коментари: