Меркелова: Војна дејства у Либији смањена захваљујући договору Русије и Турске

Интензитет војних дејстава у Либији смањен је након одржавања конференције у Берлину и договора Русије и Турске о примирју у тој северноафричкој држави, оценила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Ангела Меркел – Фото: Танјуг/АП

„Постоје појединачна нарушавања примирја, али је у целини интензитет војних дејстава од одржавања конференције и договора Русије и Турске о примирју релативно смањен“, рекла је Меркелова након састанка са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Меркелова је потврдила да командант Либијске националне армије Халифа Хафтар није прихватио документ о Либији који је усвојен у Берлину.

„Фајез Сараџ је прихватио 55 тачака и примирје, а Хафтар је пристао на примирје и именовао пет људи за војни комитет. Он није прихватио 55 тачака. Само се сложио са примирјем“, рекла је Меркелова.

Немачка канцеларка је навела да је циљ берлинске конференције било усаглашавање принципа за решавање кризе и додала да сада треба радити на томе да стране званично признају примирје у Либији и да што је могуће пре буде одржано заседање војног комитета у Женеви.

У Берлину је 19. јануара одржан самит о Либији, којем су присуствовали Хафтар и његов противник, председник Владе националне слоге Фајез Сараџ. Након конференције био је усвојен документ о принципима решавања сукоба у Либији, који се састоји из 55 тачака.

 

Спутњик

Коментари: