Немачка војска у све тежој ситуацији

Бундесвер се након многих постојећих проблема суочио са чињеницом да је све мање људи који су вољни да служе у војсци, преноси немачко издање Њуз фронта у суботу, 25. јануара.

 

Неповољни тренд за Бундесвер почео је након одлуке немачког министра одбране Карла-Теодора Гутенберга да откаже позив, који је био обавезујући до 2011. године. Одлука је била политички и финансијски мотивисана.

Међутим, сада се редови немачке војске смањују, а статистика изазива забринутост међу војним званичницима. Тако је 2019. године око 8 хиљада мушкараца и жена одслужило добровољну војну службу. То је за 400 мање него претходне године. А 2015. године, према Бундесверу, војска је бројала 10 хиљада добровољаца.

Како је Њуз фронт раније објавио, немачки војници нису имали потребну опрему, фалиле су им чизме. Покретањем програма обнове обуће, Берлин није узео у обзир недостатак потребних производних капацитета. С тим у вези, испоруке се могу очекивати тек у другом кварталу 2022. године. Поред тога, крајем прошле године Бундесвер је признао да је војска остала без кацига. Представници војног одељења признали су да ситуација може довести до „озбиљних последица“, а једна од већ видљивих је да полако води ка ограничењима у извођењу вежби и операција.

Коментари: