Посланик Џенан Колић: Брат је мио, ма које вере био, у литијама смо са браћом православцима

„Брат је мио, ма које вере био“, истакао је црногорски посланик Џенан Колић, из партије Демократе.

фото: Фејсбук, новости

 

„Као некоме ко држи до своје вере, која нас учи да брату помогнемо у невољи, осетио сам потребу да се солидаришем са својом браћом православцима, чије су светиње угрожене Законом о слободи вероисповести, и пружим свој мали допринос њиховој борби“, казао је у изјави за „Дан“ посланик Демократа Џенан Колић.

Он је рекао да у томе велику подршку добија и од својих сународника.

„Они заједно са мном присуствују литијама наше браће православаца. То није типично нигде у свету, али братска љубав нас повезује и обавезује на то да им се свим срцем нађемо у невољи и да им пружимо људску и братску подршку. То је доказ да је моја Црна Гора истински братска и грађанска држава. Никада себи не бих дозволио да о људима формирам мишљење на основу њихове вере, нације или језика којим говоре. То су интимне ствари сваког од нас, и то треба поштовати. Једино важно јесте то да ли је неко добар и поштен човек или је криминалац, лопов и убица. То је једина подела која постоји у мојим очима, али и у очима највећег дела грађана Црне Горе. Наше различитости нису препреке, већ богатство и вредност више у нашем суживоту и нашим братским односима“, казао је Колић.

Колић: Боли ме отимање цркава

Оценио је да је Демократска партија социјалиста доношењем Закона о слободи вероисповести увела ванредно идентитетско стање у Црној Гори и нагласио да га као човека много боли отимање цркава, храмова, катедрала, џамија…

„Недопустиво је да у 21. веку неко некоме отима било шта. Нарочито светиње. Верујем у концепт грађанске државе у којој свако има слободу да буде оно што осећа, да се моли тамо где се молио и до сада и да говори језиком који сматра матерњим. Држава ту разноликост треба да поштује и охрабрује, јер је то оно што је културно богатство Црне Горе. Брат је мио, ма које вере био“, истиче Колић.

 

Спутњик

Коментари: