Салвини у походу на „црвену Болоњу”

Оставка Луђиja ди Маја на место лидера покрета Пет звезда уздрмала је италијанску владу уочи избора у покрајини Емилија Ромања, у којој су деценијама на власти левичари.

Да ли ће Матео Салвини после Умбрије у недељу освојити још једну црвену италијанску покрајину – Емилију Ромању, у којој је левица на власти од Другог светског рата? Ако „премијер на чекању” успе у свом популистичком походу да дође на власт и у деветој италијанској покрајини у низу за мање од две године, само је питање времена када ће и Рим пасти.

Јучерашњим напуштањем партијског кормила у покрету Пет звезда Луђи ди Мајо је не само додатно уздрмао италијанску владу, која је иначе на стакленим ногама од формирања у септембру прошле године, већ је посредно дао додатни ветар у леђа италијанским десничарима.

Иако је италијански премијер у првом реаговању поручио како страначка оставка Ди Маја неће на било који начин утицати на владу, јер остаје на месту шефа дипломатије, јуче је стигла вест да је Ђузепе Конте отказао пут у Давос због хитних питања у земљи.

Лидер владајуће Демократске партије (ДП) Никола Цингарети поручио је да није одушевљен овим вестима, додајући како поделе неће ојачати савезништво владајуће „црвено-жуте” коалиције.

Поједине анкете ипак показују да су снаге пред покрајинске изборе у једној од најбогатијих италијанских покрајина, у којој је стопа незапослености само пет одсто, прилично изједначене. Анкета агенције СВГ процењује да би левица предвођена Демократском партијом могла да освоји 47 одсто гласова, а десни блок предвођен Салвинијевом Лигом 45 одсто. Покрет Пет звезда излази самостално, али према овом истраживању, може да рачуна на само пет одсто гласова.

Блумберг пише да би било мање изненађење да, рецимо, Бостон на америчким изборима гласа за републиканца него да Емилија Ромања добије конзервативног регионалног гувернера.

Ако би Салвини освојио изборе, то би за њега био најзначајнији симболички тријумф. Пре свега зато што је покрет Сардине, који од октобра пуни тргове италијанских градова протестујући против десничарске Лиге, настао у Болоњи.

Аналитичар Масимилијано Панарари за торинску „Стампу” пише да се Луиђи ди Мајо после вишемесечних трзавица у странци одлучио на оставку како би избегао кривицу за изборни пораз на предстојећим локалним изборима. Панарари сматра да се Луђи ди Мајо (33) наметнуо као логичан „жртвени јарац” јер је приграбио превише функција. Док је био у коалицији са Салвинијем, био је замених премијер и министар рада и економског развоја, а у овој влади је министар спољних послова.

За то време унутрашње незадовољство у овој антисистемској странци коју је пре више од десет година основао комичар Бепе Грило нарастало је. Многи посланици су последњих месеци напустили покрет незадовољни како Ди Мајо предводи странку и оптужујући га да је напустио оснивачке принципе покрета Пет звезда. Од покрета који био озбиљан изазов за политички естаблишмент, на путу су да постану маргинална политичка снага. На врхунцу популарности покрет Пет звезда је на парламентарним изборима 2018. године освојио 33 одсто, да би сада имао подршку између 15 и 16 одсто гласача.

Одлуком да уђе у коалицију с до тада заклетим политичким непријатељем Демократском партијом левог центра само да би избегао изборе, на којима би тада сигурно Лига победила, покрет Пет звезда је само купио време.

Овај потез Луиђија ди Маја ватрене присталице покрета су доживеле као својеврсну издају.

„Уласком покрета Пет звезда у коалицију са ДП можда су избегнути превремени општи избори, али је ту одлуку било тешко објаснити активистима и симпатизерима”, истиче Ернесто ди Ђовани из римске агенције за политички консалтинг „Утопија”.

Аутор: Миленко Пешић
Политика