Уводе се камере за препознавање лица у Лондону

Упркос упозорењима група за заштиту људских права и владине службе за надзор у тој области због нарушавања приватности, британска полиција почеће да користи камере за препознавање лица у Лондону.

Уводе се камере за препознавање лица у Лондону

Kамере за препознавање лица у Лондону су први пут коришћене током карневала у четврти Нотинг хил 2016. године, како би полиција била упозорена на особе са потерница, преноси Ројтерс.

„Технологијом за препознавање лица управљаче обавештајне службе, а биче распоређене на посебним локацијама у граду“, саопштила је лондонска полиција, истичући да је ова новина кључна за борбу против насиља.

У саопштењу се додаје да ће камере бити јасно означене, као и да ће полицајци грађанима делити летке, како би били упознати са догађањима.

Камере за препознавање лица већ су постављене у другим британским градовима и шопинг центрима, али је њихова употреба изазвала забринутост због могућег нарушавања приватности.

Противници те технологије сумњају и у њену прецизност.

Мушкарац из Кардифа тужио је прошле године полицију Јужног Велса, наводећи да су његова људска права прекршена када су полицајци употребили технологију аутоматског препознавања лица док је био у куповини.

Суд је пресудио да је употреба технологије легална, али је група за заштиту грађанских права „Либерти“ поднела жалбу на ту одлуку.

Европска унија разматра забрану технологије препознавања лица на пет година, док не буде пронађен начин да се спрече злоупотребе.

Коментари: