Зеленски о Минском споразуму и дијалогу са Русијом

Директан дијалог са председником Русије Владимиром Путином је важан јер даје могућност да се заврши конфликт у Донбасу, рекао је у интервјуу за израелски канал 9ТВ председник Украјине Владимир Зеленски.

Украјински лидер је нагласио да контакт са руским руководством може помоћи да се реше многа питања. Према његовим речима, дијалог између две стране више није ограничен нормандијским форматом, преноси Спутњик.

„Природно је да водимо дијалог, и то не само у нормандијском формату. Почели смо да разговарамо, што је важно. Три године није било ’нормандијског формата‘. Вратили смо морнаре пре ’нормандијског формата‘. Вратили смо бродове. Русија је пристала на то, што је врло важно. Сматрам да је дијалог почео“, изјавио је Зеленски.

Настављајући да говори о дијалогу са Русијом, Зеленски је саопштио да директно разговара са Русијом о размени затвореника.

„Поводом морнара, бродова — то нема никакве везе са Минским споразумима, са ’нормандијским форматом‘. То је директан дијалог између мене и председника Русије… Са ким друго да их решавам? Треба да их решавам са оним ко тамо о свему одлучује. То је председник Руске Федерације. На други начин не могу вратити људе“, рекао је Зеленски.

Он је изразио мишљење да ће конфликт у Донбасу оставити ожиљак у односима Москве и Кијева. Додао је и да не сматра да је обавезно поштовати Минске споразуме које је потписао његов претходник.

„Минска споразуми су једино што данас имамо. Да ли их следите или не, стриктно следите или желите да их препишете – то је само папир, документ, који омогућава за сусрете“, рекао је он.

Истовремено, Зеленски је напоменуо да се у Украјини већ ради на неким алтернативним могућностима.

Коментари: